Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 december 2019

  Skogsstyrelsen stoppar inköp från bolag med sexistisk kalender

  Skogsstyrelsen stoppar sina inköp från motorsågstillverkaren Stihl. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring. Det säger generaldirektör Herman Sundqvist i en intervju med Dagens Nyheter.

   Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
  Bild 1/2 Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. FOTO: Birgitta Sennerdal
  Bild 2/2 FOTO: Shutterstock/TT

  Skogsstyrelsen har löpande köpt bland annat röjsågar från tyska Stihl – ett företag som i 40 års tid har gett ut en kalender där lättklädda kvinnor poserat med företagets produkter. Något som uppmärksammades i samband med den debatt som startade i ATL när en annan kalender med lättklädda kvinnor som poserar på Ponssemaskiner kritiserades.

  I en intervju med Dagens Nyheter säger Herman Sundqvist nu att Skogsstyrelsen inte kommer att köpa en enda produkt från Stihl så länge marknadsföringen inte ändras.

  – Det behövs tydliga markeringar och avståndstaganden. Jag tycker att alla ska ställa sig frågan om det känns okej att köpa något från de här företagen, säger Herman Sundqvist till tidningen.

  Flera debattörer har fört fram att en sexistisk kultur där dylika kalendrar förekommer försvårar för skogsbranschen – som är i skriande behov av att rekrytera arbetskraft – att locka till sig kvinnor. Enligt Herman Sundqvist är det emellertid inte det som är huvudproblemet med kalendrarna med lättklädda kvinnor i skogsmiljö.

  – Jag får en obehaglig känsla i magen när det sägs att jämställdhet är viktigt ur ett kompetensförsörjningsperspektiv. Det handlar om rättvisa och ingenting annat. Samhället ska vara rättvist för män och kvinnor – och skogsnäringen är en del av samhället, säger Herman Sundqvist.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen