Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 mars

  Skogsstyrelsen överklagar om nyckelbiotoper

  Skogsstyrelsen överklagar domen som säger att det saknas lagstöd för registrering av nyckelbiotoper.

   Gammelskog, nyckelbiotop med många orkidéarter.
  Gammelskog, nyckelbiotop med många orkidéarter. FOTO: Ola Jennersten/TT

  Domen från förvaltningsrätten i Malmö kom om inte som en bomb, så åtminstone överraskande. Tidigare domar har slagit fast att registrering av nyckelbiotoper inte går att överklaga. Men rätten i Malmö kom fram till att det inte bara ska gå att överklaga utan också att Skogsstyrelsen saknar lagstöd för att registrera nyckelbiotoper.

  Nu har Skogsstyrelsen beslutat att överklaga domen från förvaltningsrätten i Malmö.

  Vägledning

  – Slutsatsen går inte i samma riktning som vid de andra förvaltningsrätterna därför måste vi få det prövat i högre instans för att få vägledning, säger Cecilia Hedman, chefsjurist på Skogsstyrelsen, till ATL.

  – Vi håller inte med om att det saknas lagstöd för registreringen, som vi bland annat fått i regeringsuppdrag att genomföra flera gånger.

  Vad får det för konsekvenser om domen från förvaltningsrätten skulle stå sig?

  – Det skulle få en hel del konsekvenser och vi tittar just nu på olika scenarier som kan bli utfallet. Men vi tror inte att domen kommer stå sig, säger Cecilia Hedman.

   – Vi håller inte med om att det saknas lagstöd för registreringen av nyckelbiotoper, säger Cecilia Hedman.
  – Vi håller inte med om att det saknas lagstöd för registreringen av nyckelbiotoper, säger Cecilia Hedman. FOTO: Patrik Svedberg

  Relaterade artiklar

  Till toppen