Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 september 2017

  Skogsstyrelsen överklagar dom om publicering på nätet

  Skogsstyrelsen tänker överklaga Förvaltningsrättens dom som förhindrar publicering av avverkningsanmälningar på internet.

   Skogsstyrelsen tänker överklaga Förvaltningsrättens dom som förhindrar publicering av avverkningsanmälningar på internet.
  Skogsstyrelsen tänker överklaga Förvaltningsrättens dom som förhindrar publicering av avverkningsanmälningar på internet. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Den personliga integriteten är viktigare än öppenhet och det allmännas intresse. Det konstateras i en dom från Förvaltningsrätten i Jönköping. Avverkningsanmälningar från en enskild markägare, som med hjälp av Södra drivit fallet vidare i högre instans, får inte publiceras digitalt. Skogsägarföreningarna vill därför att Skogsstyrelsen inför rutiner där man frågar markägaren om lov innan avverkningsanmälningar publiceras digitalt.

  Ändrar ingenting

  Men Skogsstyrelsen tänker inte ändra någonting. Domen analyseras just nu i detalj av Skogsstyrelsens jurister, och för tillfället görs inga ändringar i myndighetens e-tjänster.

  Skogsstyrelsens hållning har hela tiden varit att skogsnäringen måste vinna förtroende hos allmänheten för sitt sätt att sköta skog. Avverkningar är en del av brukandet, och inget som skogsägarna ska skämmas över.

  – Skogsägarna gör ett bra jobb, säger Patrik André som är enhetschef på Skogsstyrelsen.

  Men kunde ni inte reglerna kring publicering bättre?

  – Jag blev överraskad av domen. Jag tycker vi har bra på fötter och därför avser vi att överklaga domen, säger Patrik André.

  Juridiskt tomrum

  Enligt Patrik André finns ett juridiskt tomrum när det gäller digitalisering av uppgifter, och därför blir det nödvändigt med rättsliga prövningar av regelverket.

  Han påpekar också att skogsbranschen själv tjänar på öppenhet. Genom publiceringen har den på ett enkelt sätt tillgång till vilka områden som är anmälda för avverkning.

  I ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen heter det att ”Hela näringen har nytta av att uppgifterna ligger öppet.”

  Avverkningsanmälningar

  En slutavverkning på minst ett halvt hektar måste anmälas sex veckor i förväg till Skogsstyrelsen.

  Avverkningsanmälningar är en offentlig handling.

  Efter stormen Gudrun ville skogsbolag och skogsägarföreningar kunna hålla koll på alla anmälningar om avverkningar. Skogsstyrelsen såg till att informationen kunde laddas ner, och med tiden utnyttjade även miljöorganisationer denna möjlighet.

  I februari 2016 började Skogsstyrelsen att publicera avverkningsanmälningarna på sin hemsida i ett kartverktyg.

  Läs mer:Februari 2016: Digital publicering på Skogsstyrelsens hemsidaVåren 2016: Skogsägarföreningarna protesterarMaj 2016: Skogsstyrelsen utrederJuni 2016: Skogsstyrelsen ändrar sig inteHösten 2016: 97 procent av skogsägarna säger nej till publicering31 augusti 2017: Dom i Förvaltningsrätten i Jönköping

  Relaterade artiklar

  Till toppen