Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 september 2017

  Skogsstyrelsen överklagar dom om avverkningsanmälningar

  Skogsstyrelsen överklagar förvaltningsrättens dom om avverkningsanmälningar till kammarrätten.

  FOTO: Tina Andersson

  Skogsstyrelsen har nu överklagat den dom från förvaltningsrätten i Jönköping som gäller digitala publiceringar av avverkningsanmälningar.

  Patrik André som är enhetschef på Skogsstyrelsen har sagt i en tidigare intervju med ATL att det finns ett juridiskt tomrum när det gäller digitalisering av uppgifter, och därför blir det nödvändigt med rättsliga prövningar av regelverket.

  Integriteten är viktigare

  I domen från förvaltningsrätten som kom för några veckor konstateras att den personliga integriteten är viktigare än öppenhet och det allmännas intresse. Avverkningsanmälningar från en enskild markägare, som med hjälp av Södra drivit fallet vidare i högre instans, får inte publiceras digitalt.

  PREMIUM: 27 000 fastigheter kan vara felaktigt värderade

  I februari 2016 började Skogsstyrelsen att publicera avverkningsanmälningarna på sin webbplats i ett kartverktyg. Ända sedan dess har skogsägarföreningarna försökt få Skogsstyrelsen att införa rutiner där man frågar markägaren om lov innan avverkningsanmälningarna publiceras digitalt.

  ”Inget att skämmas över”

  Skogsstyrelsens hållning har hela tiden varit att skogsnäringen måste vinna förtroende hos allmänheten för sitt sätt att sköta skog. Avverkningar är en del av brukandet, och inget som skogsägarna ska skämmas över.

  Men Skogsstyrelsen har inte ändrat sig, och gör det inte nu heller. I väntan på att kammarrätten ger vägledning i frågan fortsätter Skogsstyrelsen att publicera uppgifterna, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

  Avverkningsanmälningar

  En slutavverkning på minst ett halvt hektar måste anmälas sex veckor i förväg till Skogsstyrelsen.

  Avverkningsanmälningar är en offentlig handling.

  Efter stormen Gudrun ville skogsbolag och skogsägarföreningar kunna hålla koll på alla anmälningar om avverkningar. Skogsstyrelsen såg till att informationen kunde laddas ner, och med tiden utnyttjade även miljöorganisationer denna möjlighet.

  LÄS MER:Februari 2016: Digital publicering på Skogsstyrelsens hemsidaVåren 2016: Skogsägarföreningarna protesterarMaj 2016: Skogsstyrelsen utrederJuni 2016: Skogsstyrelsen ändrar sig inteHösten 2016: 97 procent av skogsägarna säger nej till publicering31 augusti 2017: Dom i Förvaltningsrätten i JönköpingPREMIUM: Kalkylerad naturvård ger avkastningPREMIUM: Skogssverige väntar nervöst på dom i infekterad tvistPREMIUM: Artskydd fortsätter stoppa avverkningar

  Relaterade artiklar

  Till toppen