Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 mars

  Skogsstyrelsen får bakläxa för avverkning

  Mark- och miljödomstolen i Nacka ger Skogsstyrelsen bakläxa på en avverkningsanmälan från Sveaskog.

   Skogsstyrelsens handläggning av Sveaskogs avverkningsanmälan i anslutning till ett Natura 2000-område får kritik av Mark- och miljödomstolen.
  Skogsstyrelsens handläggning av Sveaskogs avverkningsanmälan i anslutning till ett Natura 2000-område får kritik av Mark- och miljödomstolen. FOTO: Ulf Aronsson

  Skogsstyrelsen får återigen bakläxa på en avverkningsanmälan. Det är Mark- och miljödomstolen i Nacka som nyligen avgjort ett ärende där Naturskyddsföreningen överklagat en avverkning som Sveaskog anmält i anslutning till ett Natura 2000-område i Skinnskatteberg.

  – Skogsstyrelsens rutin för att hantera Natura 2000-områden i skogen tar inte hänsyn till EU-domstolens praxis, de rundar kraven i EU-direktiven. När Natura 2000-områden riskerar att påverkas behövs en noggrannare utredning och i de flesta fall ska ärendena till länsstyrelsen, det är de som kan ge tillstånd, säger Josia Hort, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

  Inget formellt beslut

  Precis som vid de tidigare överklagade avverkningarna i Jämtland som ATL rapporterat om har Skogsstyrelsen inte fattat något formellt beslut om avverkningen i Skinnskatteberg utan yttrat sig i form av ett råd till Sveaskog.

  Men domstolen anser att Skogsstyrelsens råd kan betraktas som ett beslut, som Naturskyddsföreningen därmed har rätt att överklaga enligt Århuskonventionen.

  Brister i handläggningen

  Domstolen ger också Naturskyddsföreningen rätt och kritiserar i ganska skarpa ordalag Skogsstyrelsen för ett flertal brister i handläggningen: Råden till Sveaskog är alltför otydligt formulerade och genom att inte ta ett formellt beslut är det oklart vilken rättsverkan de egentligen har. Ärendet återförvisas därför till Skogsstyrelsen för fortsatt handläggning enligt domen.

  LÄS MER: Markägare överklagar stoppade avverkningarLÄS ÄVEN: Knärot satte krokben för avverkning

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen