Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 juli 2009

  Skogspyromanen kan vara tillbaka

  Skogarna runt halländska Åsa har åter drabbats av skogsbränder. Det är samma område som i fjol utsattes för en rad anlagda bränder.

  – Alla tycker att det är för jävligt på ren svenska, men vad ska man göra? Man kan ju inte ställa sig och vakta sin skog, säger Sven Gustavson som drabbades hårt av en skogsbrand förra året.

  Den 10 juni i fjol rasade en våldsam brand i skogen utanför området Kläppa i Åsa. Då började det brinna på tre olika ställen nästan samtidigt. Tiotals hektar skog strök med innan branden kunde släckas.

  Under den torra delen av förra sommaren var det ytterligare bränder i området. Ingen greps. ATL har i flera artiklar skrivit om hur Skogsstyrelsen, mot markägarnas vilja, vill göra den brända skogen till ett biotopskyddsområde.

  Flera startplatser
  Klockan 01.40 i måndags fick räddningstjänsten larm igen. Väl på plats kunde man konstatera att branden troligtvis börjat på fyra olika ställen.
  – Vi har inte säkrat några bevis för att den är anlagd. Men man kan fundera över om det finns någon naturlig brandorsak, säger Lars Liffner vid Kungsbackapolisen.
  Omkring ett hektar skog brann innan räddningstjänsten fick stopp på branden.

  Kan omgivningarna
  Bränderna, både förra året och i år, har uppstått när det varit som torrast. Tidpunkten på dygnet och platserna för bränderna gör att Sven Gustavson tror att pyromanen är någon som är väl förtrogen med markerna.
  Förra året brann det ända in i ett bostadsområde. Branden stoppades precis när en altan fattat eld.
  – Folk är mest bekymrade över att det kan bli tänt på ett sådant ställe så att det kommer i närheten av hus och att folk kommer i fara.

  Kan inte övervaka
  Polisen kan inte göra så mycket mer.
  – Jag ser inte att vi ska kunna övervaka det på något sätt. Det vi har gjort och kan göra är att prata med dem som bor i området, säger Lars Liffner.

  Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen