Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 februari 2020

  Skogsköpare med välfylld kassa

  – Inom tre till fem år ska vi ha köpt mellan 100 000–150 000 hektar skog.

  Det säger Karl Danielsson på skogsfonden Silvestica, som har 5 miljarder kronor i inköpskassan.

   Grundare och ägare av CRK Management, som förvaltar Silvesticas tillgångar, är från vänster till höger: Karl Danielsson, Caesar Åfors, och Rickard Lehman.
  Grundare och ägare av CRK Management, som förvaltar Silvesticas tillgångar, är från vänster till höger: Karl Danielsson, Caesar Åfors, och Rickard Lehman. FOTO: CRK

  Trots en långvarig prisuppgång verkar intresset för skogsfastigheter inte mattas. Snarare tvärt om, och de senaste åren har skogsköp också blivit allt hetare bland bolag, institutionella investerare och fonder. Till den sistnämnda kategorin hör Silvestica Green Forest, som startades 2017.

  – Jag har haft idén länge. Att spara pension i skog är optimalt, det är en stabil och säker investering som växer i takt med pensionärerna, säger Karl Danielsson, en av tre delägare till CRK Management, som förvaltar Silvesticas tillgångar.

  I slutet av december blev fonden fulltecknad. Det innebär att de har hisnande 5 miljarder kronor att köpa skog för. Investerare är pensionsbolag från Sverige och Norge.

  – Inom tre till fem år ska vi ha köpt 100 000 – 150 000 hektar i Sverige, Finland och Baltikum. Merparten i Sverige och Finland, och just nu kanske Finland är mer intressant, säger Karl Danielsson.

  Ett skäl till intresset för Finland är de senaste årens stora investeringar inom finsk skogsindustri. Och mer är på gång, vilket borgar för god efterfrågan på virke. Ett annat skäl är att det är möjligt bolag att köpa privat mark i Finland.

  – I både Sverige och Finland omsätter marknaden för skogsfastigheter cirka 100 000 hektar per år. I Finland är hela den volymen tillgänglig för oss, medan vi i Sverige bara kan köpa det som är tillgängligt för juridiska personer.

  Två köp i Sverige

  Men det mesta av Silvesticas skog i Finland har köpts från UPM med virkesförsörjningsavtal. I Sverige har Silvestica hittills gjort två köp. En fastighet på 1 200 hektar i Värmland som såldes av WWF för 95 miljoner efter en donation från en privatperson. Eftersom marken testamenterades till WWF var det möjligt för en juridisk person att köpa. I december köpte Silvestica 750 hektar i Västerbotten. Enligt uppgift var priset 36 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som säljaren köpt fastigheten för tre år tidigare.

  Även i Baltikum kan bolag köpa privat mark, men i Litauen sätter nya regler sedan årsskiftet stopp för hur stor areal en ägare kan ha.

  – Där kan vi inte köpa mer. Men vi satsade där i höstas och är färdiginvesterade med de 14 000 hektar vi har.

  I Sverige är Silvestica ensam fond att köpa skog, men i Baltikum finns desto fler intressenter.

  SCA och Södra har köpt mycket mark och vill säkert köpa mer. Sen finns Ikea, Tornator, andra fonder som finska Dasos och en del inhemska spelare.

  Trots konkurrensen tvivlar inte Karl Danielsson på att Silvestica når sina mål.

  – Vi har en väldigt lång investeringshorisont och planerar ingen exit. En del andra aktörerna jobbar med en närliggande exit, och då blir ju den marken kanske till salu.

  Utöver direktavkastningen från skogsbruket, som enligt Karl Danielsson är cirka 1,5 – 2 procent, finns även andra intäktsmöjligheter.

  – Från UPM fick vi med en hel del avstyckade tomter som vi säljer, och i Finland har vi också ingått ett avtal om vindkraftsetablering, avslutar Karl Danielsson, som inte utesluter att Silvestica i framtiden tar in ännu mer kapital.

  Investerare i Silvestica Green Forest

  Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv

  Folksam-gruppen

  KLP, Kommunal Landspensjonskasse Gjensidig Forsikringsselskap

  FPK, Försäkringsbranchens Pensionskassa

  Silvesticas skogsinnehav i februari 2020

  Sverige 1 950 hektar

  Finland 31 000 hektar

  Lettland 7 000 hektar

  Litauen 14 000 hektar

  Totalt cirka 54 000 hektar, till en kostnad av cirka 1,6 miljarder

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen