Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 mars 2011

  Skogsjobb efter OS

  Idrottsprofilerna Björn Ferry och hans fru Heidi Andersson startar skogsbolag. Efter idrottskarriären är det skogsjobb som väntar.

  Skogstokiga. Efter OS 2014 kan det bli skogsjobb på heltid för paret Björn Ferry och Heidi Andersson. Då kan karriären för Björn vara över och kanske låter också Heidi armbrytararmen vila från elitsatsning. Foto: Patrick Trägårdh
  Bild 1/2Skogstokiga. Efter OS 2014 kan det bli skogsjobb på heltid för paret Björn Ferry och Heidi Andersson. Då kan karriären för Björn vara över och kanske låter också Heidi armbrytararmen vila från elitsatsning. Foto: Patrick Trägårdh
  Nytt jobb. Heidis lillebror Frank Andersson ska börja i skogsföretaget och lära sig köra skördaren Vimek 404 T4 och skotaren Vimek 608 från företaget Vimek i Vindeln. Foto: Patrick Trägårdh
  Bild 2/2Nytt jobb. Heidis lillebror Frank Andersson ska börja i skogsföretaget och lära sig köra skördaren Vimek 404 T4 och skotaren Vimek 608 från företaget Vimek i Vindeln. Foto: Patrick Trägårdh

  Mitt i sina hektiska idrottskarriärer väljer det äkta paret Björn Ferry och Heidi Andersson att starta ett skogsbolag.
  För några år sedan köpte de båda en skogsfastighet på 260 hektar i Storuman. Och nu kommer nästa steg. En skördare och en skotare har beställts från Vimek i Vindeln.

  Tanken är att företaget ska utföra uppdrag i förstagallringar och även sköta den egna skogen, som har stor andel ung skog. Men imperiet ska växa.

  Mer skog i framtiden

  – Det kan säkert bli mer skog i framtiden om ekonomin tillåter. Drömmen vore att man kunde ha runt 800 hektar, så att man visste att det räckte med tillväxten från skogen för att det ska räcka till en familj, säger Björn Ferry.

  Företaget heter PTEH AB och det kräver en förklaring.
  – Det var Heidis vision från början. Det står för Pengar Till EkoHus. Det är vår målbild att i framtiden bygga ett eget hus med kretsloppstänkande.

  De bor just nu i lägenhet i Storuman, men i mitten på juli kommer första barnet så inom några år, när idrottslivet är klart, kan det kanske bli ett ekohus.

  Björn och Heidi kommer att sköta det mesta administrativa i skogsföretaget, som att skaffa uppdrag, räkna på virkesvolymer och även köpa in virke.

  Två maskinförare

  Till en början anställs Heidis lillebror Frank Andersson i företaget. En 21-åring som gärna jobbar i skogen och som ska lära sig köra både skördare och skotare.

  Tanken är att företaget ska ha två anställda maskinförare. Björn Ferry har ingen skogsutbildning, men det tar han igen genom hejdlös entusiasm.

  – Inför köpet av skogsfastigheten blev jag maniskt intresserad. Allt som har med kubiken, medelstammen, ekonomin, priser och politik att göra.

  – Så det har gått ganska fort för mig att ta till mig kunskap. Det är oerhört stimulerande och något som jag tror passar mig och min personlighet.

  Skördarträning

  Björn Ferry kommer inte att köra maskinerna själv, men vill ändå kunna hoppa in om någon blir sjuk. Så lite träning i skördaren ska det bli till sommaren.

  Efter skidkarriären hoppas Björn Ferry att skogsföretaget ska bli en central del i familjens liv.

  – Jag är intresserad av skogen överhuvudtaget. Jag skulle inte bli förvånad om jag hamnar inom skogspolitik. Jag tycker det är intressant hela vägen, från lagen till att röja själv, säger Björn Ferry.

  Men först är det skidskyttekarriären som gäller.
  – Jag kommer minst att satsa till OS i Sotji i Ryssland 2014.

  Härje Rolfsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen