Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juni 2018

  Skogsjättar vill bredda simulatorkurser

  Att utbilda nya skogsmaskinförare med hjälp av simulator är en etablerad lösning på många naturbruksgymnasier. Men nu börjar maskintillverkarna också intressera sig för simulatorbaserad vidareutbildning för skogsföretag.

  De senaste årens snabba teknikutveckling har bidragit till att simulatorer för skogsbruks- och jordbruksmaskiner har blivit ett etablerat utbildningsredskap på många naturbruksgymnasier.

  De stora maskintillverkarna som John Deere, Ponsse och Komatsu Forest har alla egna simulatorer i olika utföranden och prisklasser. Eftersom en simulator kan kosta allt ifrån cirka 100 000 kronor till 700 000 kronor, så är det oftast skolor som köper eller leasar dem för att utbilda nya förare. Vidareutbildningen för etablerade förare är inte lika utvecklad. Ännu.

  Men maskintillverkarna har märkt av ett ökat intresse för simulatorutbildning, särskilt sedan tekniken med VR-glasögon kommit.

  – Simulatorer är en bra teknik som förkortar inlärningen, förarna får chans att öva i en kontrollerad miljö och kan repetera momenten utan att riskera olyckor eller att förstöra maskinen. Vi har fått fler förfrågningar om våra simulatorer och vi för också diskussioner om att komma i gång med mer utbildning riktad till våra nya kunder, men vi har inte bestämt i vilken form det ska ske än, säger Peter Sundlöf, tekniker på Ponsse som arbetar med företagets simulatorer.

  Metodutbildning efterfrågas

  På John Deere har man också märkt av en ökad efterfrågan.

  – Traditionellt har det mest varit skolor som efterfrågat simulatorer för att utbilda nya förare från grunden. Men vi märker att flera av våra större kunder börjar fråga efter metodutbildningar, hur deras förare kan bli ännu bättre och mer effektiva. Då är simulatorn ett gott hjälpmedel eftersom du kan öva på samma moment och se skillnaden när du gör på olika sätt. Vi vill gärna vända oss till etablerade förare med vidareutbildningar, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig vid John Deere.

   När John Deere ordnar simulatorträff är både skolor och företag inbjudna. Joakim Söderberg, utbildningsansvarig på Skogstekniska testar att köra skördare, medan Thomas Åström, metodutbildare på John Deere, (i rutig skjorta) ger tips.
  När John Deere ordnar simulatorträff är både skolor och företag inbjudna. Joakim Söderberg, utbildningsansvarig på Skogstekniska testar att köra skördare, medan Thomas Åström, metodutbildare på John Deere, (i rutig skjorta) ger tips. FOTO: Johanna Mörtberg

  Hans kollega Erik Kindlund som arbetar med företagets simulatorer bekräftar att intresset växer.

  – Det är fler nya kunder som hör av sig och många av våra trogna kunder som vill uppdatera sina äldre simulatorer. Jag tror att vi bara sett början av det här med VR-glasögon. Det är något helt nytt. Det är som att kliva in i maskinen och mycket mer realistiskt än att bara ha flera skärmar framför sig. Nackdelen är att glasögonen gör att du inte kan se dina händer och paletterna, så det finns ju saker att utveckla, säger han.

  På John Deeres huvudkontor i Märsta har man nu fått en egen fullstor simulator.

  – Det är väldigt roligt. Vi har inte haft någon egen förut, vi har också lånat. Vi använder simulator för internutbildning när det kommer nya maskinmodeller och våra mekaniker kan också använda den för att träna maskinkörning, säger Erik Kindlund.

  Steg för steg-utbildning

  Under åren har både maskintillverkarna och skolorna tagit fram utbildningsprogram där nya förare successivt utvecklar sina tekniska färdigheter genom olika övningar. Föraren får omedelbar feedback och tips om hur hen kan bli bättre. Simulatorn har blivit en egen utbildningsstation.

  – Det har gjort att eleverna kan träna mycket själva och när de ska sätta sig i en riktig maskin behöver läraren kanske bara sitta med 20 minuter i stället för två tre dagar för att se att allting fungerar. Det betyder att eleverna kan gå in och producera direkt, säger Erik Kindlund som påpekar att simulatorn är en trygg utbildningsmiljö.

   En av de anställda på Komatsu Forest kör simulator med VR-glasögon.
  En av de anställda på Komatsu Forest kör simulator med VR-glasögon. FOTO: Komatsu Forest

  På Komatsu Forest ser man också en ny nisch för simulatorutbildning.

  – Vi håller på att titta på hur vi kan paketera simulatorutbildning mot våra kunder. Vi vill skapa utbildningspaket som riktar sig till skogsföretag i olika storlekar som behöver vidareutbilda sin personal. Vi tror att vi kan ha ett koncept på plats inom ett år, säger Francesco Pietroni, försäljningschef hos CSB Affärsplanering vid Komatsu Forest.

  – Simuleringstekniken är intressant i många sammanhang, den används ju också av Komatsu för att utveckla nya maskinmodeller eller för internutbildning. Den är också mycket effektiv för att lyfta kompetensen för en stor grupp förare som har arbetat med äldre maskiner och ska lära sig hantera nyare modeller. Komatsu driver flera sådana kompetenshöjande projekt i både Brasilien och Indonesien, säger Francesco Pietroni.

  I både Sverige och de övriga nordiska länderna råder det brist på skogsmaskinförare.

  – Allt som vi kan göra för att hjälpa våra kunder att hitta personal eller som gör etablerade förare ännu bättre, är intressant för oss. Vi ser det här som ett långsiktigt arbete med våra kunder, säger Francesco Pietroni.

  LÄS MER: Skolor satsar på simulatorteknikLÄS MER: VR-teknik ger bättre arbetsmiljöLÄS MER: Här lastar han timmer med VR-glasögonen på

  Relaterade artiklar

  Till toppen