Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 juni

  Skogsindustrin stark i pandemin

  När den globala handeln med många produkter gick ned mellan februari och mars ökade den i stället för många skogsvaror.

   När den globala handeln med många produkter gick ned mellan februari och mars ökade den i stället för många skogsvaror.
  När den globala handeln med många produkter gick ned mellan februari och mars ökade den i stället för många skogsvaror. FOTO: Marie Henningsson

  På grund av coronapandemins utbredning minskade den globala handeln med många produkter under mars och april. Men många delar av skogsindustrin gick mot strömmen, och ökade i stället handeln med sina produkter.

  Det visar siffror från analysföretaget Wood Resources International, (WRI).

  Ökad handel med rundvirke

  Det gäller bland annat handeln med rundvirke av barrträ, där Kina och Korea under mars ökade sin import med 14 respektive 19 procent jämfört med februari, medan Australien och Kanada under samma period ökade sin export med 70 procent.

  Vad gäller sågat barrvirke ökade Nya Zeeland och Kanada sin export med 32 respektive 25 procent i mars jämfört med februari. Samtidigt ökade importen på de flesta större marknader, i Kina med nästan 60 procent, USA ökade med knappt 30 procent, Storbritannien med 13 procent och Japan med 10 procent.

  Svenska sågverk går framåt

  Samtidigt tar svenska sågverk marknadsandelar i Kina, men även i USA. Det har framför allt skett på bekostnad av kanadensiska konkurrenter, rapporterar Ekot.

  I dag säljs 50 procent mer svenska trävaror till Kina jämfört med för ett år sedan, enligt en rapport från branschorganisationen Skogsindustrierna som företräder 130 sågverksföretag.

  En av orsakerna som pekas ut som en fördel för de svenska sågverken är att de till skillnad från många konkurrenter internationellt inte behövt stänga verksamheten under coronapandemin.

  Efterfrågan på mjukpapper växer

  Globalt sett ökade även handeln med pappersmassa. Tre av världens fyra största exportörer av pappersmassa, Brasilien, USA och Chile, ökade sin export med mellan 12 och 16 procent. Kina och Sydkorea, som hör till de större importländerna, ökade sin import med 40 respektive 29 procent under mars jämfört med februari.

  Några förklaringar till ökningarna är enligt WRI större efterfrågan på mjukpapper och förpackningar, men även en uppgång för renoveringsarbeten i hemmen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen