Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 juli

  Skogsindustrin stark i inledningen av coronakrisen

  Trots stora svängningar under perioden klarade skogsindustrin första halvåret bra. Men branschföreträdare varnar för en utdragen kris.

   Skogsindustrin har klarat inledningen av coronakrisen bra, enligt dess branschförening. På bilden SCA:s massabruk i Östrand, Timrå.
  Skogsindustrin har klarat inledningen av coronakrisen bra, enligt dess branschförening. På bilden SCA:s massabruk i Östrand, Timrå. FOTO: Birgitta Sennerdal

  När branschföreningen Skogsindustrierna summerar medlemmarnas första halvår ser det totalt sett ganska bra ut, även om svängningarna under perioden varit stora på grund av coronapandemin.

  Leveranserna av pappersmassa ökade med 8 procent samtidigt som priserna steg något. Produktionen av papper var i nivå med första halvåret i fjol, men med stora skillnader mellan olika produktslag. Tidningspapper minskade med 15 procent och mjukpapper med 3 procent medan förpackningar ökade med 4 procent. För sågade trävaror minskade produktionen med 4 procent, men trots det ökade leveranserna med 5 procent genom lagerminskningar.

  Inte över

  Men samtidigt flaggar Skogsindustrierna för att krisen inte är över. Inom både massa- och pappersindustrin är förtroendeindikatorerna framöver på en låg nivå. Och även om sågverken just nu ser ljusare på framtiden så kan en väntad minskning av den globala efterfråga i kombination med barkborrevirke få vinden att vända.

  ”Stora avverkningar av angripen granskog i Centraleuropa, i kombination med att restriktioner i andra producentländer lättas och produktion kommer igång, ger ett ökat utbud av virke på den globala marknaden. Det som potentiellt kan stötta marknaden, och därmed svenska sågverk, är om den globala konjunkturåterhämtningen går snabbare än väntat”, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker inom sågade trävaror på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

  Återhämtning

  Och centralt för den återhämtningen är att värna frihandel och arbeta för en väl fungerande inre marknad inom EU, anser Kerstin Hallsten, chefsekonom på Skogsindustrierna.

  ”Coronakrisen har redan lett till brutna leverantörskedjor inom EU och till protektionistiska åtgärder. Vi uppmanar därför politiker att aktivt stärka mekanismerna för EU:s inre marknad och att värna frihandel”, säger hon, och trycker också på att krisen kan bli långvarig vilket kräver en uthållig stödpolitik.

   För en snabb återhämtning vill Kerstin Hallsten att politikerna värnar frihandeln och jobbar för en väl fungerande inre marknad inom EU.
  För en snabb återhämtning vill Kerstin Hallsten att politikerna värnar frihandeln och jobbar för en väl fungerande inre marknad inom EU. FOTO: Skogsindustrierna/Håkan Flink/Björn Lejon

  ”I Sverige har vi möjlighet att hantera krisen genom en expansiv finanspolitik, precis som regeringen har gjort. Den risk jag ser är att det inte tas tillräcklig höjd för att krisen blir utdragen. Det måste finnas utrymme kvar att stödja branscher som kan komma att drabbas längre fram i en mer utdragen kris, som exempelvis skogsindustrin”, säger hon i pressmeddelandet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen