Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 mars 2009

  Skogsentreprenör kräver nio miljoner i ersättning

  För första gången har den principiellt viktiga frågan om avtalsbrott efter stormen Gudrun prövats rättsligt.

  ATL:s unika sammanställning över de aktuella målen efter stormen Gudrun visar att rättsprocessen är långt i från avslutad. Bara Södra tvistar med entreprenörer och skogsägare om över 30 miljoner kronor.
  ATL:s unika sammanställning över de aktuella målen efter stormen Gudrun visar att rättsprocessen är långt i från avslutad. Bara Södra tvistar med entreprenörer och skogsägare om över 30 miljoner kronor.

  I tre dagar försökte Sven-Ove Svensson från Los i Hälsingland övertyga Eksjö tingsrätt att Rörvik Timber orsakat honom förluster på drygt nio miljoner kronor genom att inte förse hans två maskingrupper med utlovat jobb i stormskogen.
  Han anser att han blivit lovad obegränsat med jobb i ett år, men i verkligheten blev det bara några månaders jobb för ett maskinlag.

  Presterade för dåligt

  Rörvik Timber å sin sida hävdar att den norrländske entreprenören presterade alldeles för dåligt.
  – Hade han haft större maskiner hade han fått avverka mycket mer skog. Men han hade för dåliga maskiner, säger en av skogsägarna som Sven-Ove Svensson jobbade hos.

  – Alla ville ju ha det upparbetat så fort som möjligt. Det hoppade ju av en tre-fyra markägare här under tiden för att de fick vänta för länge.

  Sven-Ove Svenssons skadeståndskrav grundar sig på att han skulle kunna avverka 22 kubikmeter i timmen, 20 timmar om dygnet, 20 dagar i månaden.
  Men det anser Rörvik är orealistiskt, särskilt med tanke på hur långsamt det gick i skogen.
  – Avtalsbrottet åker väl Rörvik på, men den stora skadesumman är ju onaturlig, säger skogsägaren som vill vara anonym.

  Stort intresse

  Rättegången i Eksjö tingsrätt följs med stort intresse av såväl skogsbolag som entreprenörer. Många entreprenörer åkte långväga ifrån till Sydsverige för att jobba hårt och tjäna storkovan med uppröjningen.

  Skogsbolagen skrev långa avtal, men redan till sommaren tog jobbet slut.
  Över 40 stämningar har lämnats in med krav på betalning och skadestånd på totalt 130 miljoner kronor.

  I de allra flesta målen har parterna dock nått en förlikning före rättegången. Och domen i målet mellan Sven-Ove Svensson och Rörvik kommer säkert att bli väg­ledande i de 20-tal mål som fortfarande är öppna.

  Dessutom finns det entreprenörer som väntat med att stämma, och som vill ha en dom som visar om det finns pengar att hämta.
  Dom kommer om en månad.

  Torbjörn Esping

  Relaterade artiklar

  Till toppen