Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 april

  Brandrisk i söder: Helikoptrar i beredskap

  MSB har satt två helikoptrar i beredskap då det råder hög brandrisk i delar av södra Sverige.

  – Säsongen startar upp nu, det är viktigt att alla är beredda, säger Roger Gustavsson på MSB.

   Helikopter för brandbekämpning.
  Helikopter för brandbekämpning. FOTO: MSB

  Det torra, varma och blåsiga aprilvädret i södra Sverige har de senaste dagarna bidragit till höga risker för skogsbränder.

  – Den höga brandrisken gäller framför allt i Blekinge och norra Skåne, säger Roger Gustavsson, projektledare på MSB, till ATL.

  Det är första gången i år som helikoptrarna står i beredskap. De finns placerade i Växjö – åtminstone fram tills på fredag.

  – Vi kommer att göra en ny analys på fredag för de nästkommande tre dagarna. Vi har väldigt skiftande väder så här års, vilket påverkar möjligheten att göra längre prognoser, förklarar Roger Gustavsson.

  Taktiken med helikoptrarna är att de kommer in i ett tidigt skede för att förhindra att bränder växer sig stora. Vid behov kommer de att flyttas under säsongen och öka i antal.

  Hur går det förebyggande arbetet till?

  – Vi gör bland annat förberedelser inför säsongen tillsammans med räddningstjänsterna och länsstyrelserna där vi diskuterar rutiner så att alla är i gång och på tå inför säsongen, säger Roger Gustavsson och fortsätter:

  – Vi har även genomfört digitala utbildningar med bland annat räddningstjänster, försvarsmakten och kustbevakningen inför säsongen.

  Södra förbereder sig

  Södra välkomnar MSB:s beslut att gå i beredskap tidigt.

  – Det har ofta varit problemet tidigare – att man inte haft resurser på plats när det gäller, säger Patrik Anderchen, entreprenörs- och skogstekniskutvecklare på Södra.

   Patrik Anderchen, entreprenörs- och skogstekniskutvecklare på Södra Skogsägarna.
  Patrik Anderchen, entreprenörs- och skogstekniskutvecklare på Södra Skogsägarna. FOTO: Södra

  Hur går det förebyggande arbetet till?

  – Från den 1 april ska alla våra entreprenörer ha brandsläckare, spade och kratta monterade på sina maskiner i södra Sverige, säger Patrik Anderchen och fortsätter:

  – En annan tidig åtgärd kan vara att ta bort band och kedjor på maskinerna för att minska risken för gnistbildning. Eventuella åtgärder beslutas i samråd mellan Södras personal och våra entreprenörer.

  Södras personal och entreprenörer har även genomgått en utbildning för att lära sig om MSB:s nya webbverktyg ”Brandrisk skog och mark”.

  Här finns MSB:s samlade information om brandrisk runt om i Sverige.LÄS MER: Lista: Här är den nya bekämpningsteknikenLÄS ÄVEN: Så bra är den nya släckteknikenLÄS OCKSÅ: ”Brandskydd borde prioriteras högre”

  Beredskap för helikoptrar och mindre skopande flygplan

  Helikoptrar

  Tidsperiod: 21 april 14.00 till 23 april 14.00

  Beredskap: 90 minuter

  Antal: 2 helikoptrar

  Plats: Växjö

  Skopande flygplan

  Beredskap: 180 minuter

  Antal: 2 skopande flygplan

  Plats: Nyköping

  Utöver helikoptrarna och flygplanen finns även skogsbrandsdepåer på 14 orter runt om i Sverige. Där finns utrustning för skogsbrandssläckning.

  Källa: MSB

  ATL TV: Ny ramp gör skotare till brandfordon

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen