Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 juni

  Skogsbränder härjar i mellersta Norrland

  Larm efter larm om skogsbränder har inkommit till bland andra räddningstjänsten i Jämtland och Medelpad – och ännu är allt inte under kontroll.

  – Vi var föreberedda på att det kunde bli stökiga dagar nu. Men det är långvariga insatser, man klarar inte hur mycket som helst, säger Mattias Andersson vid räddningstjänsten Medelpad.

   Räddningstjänsten i mellersta Norrland har de senaste dagarna bekämpat flertalet bränder som uppstått i högsommarvärmen. Arkivbild.
  Räddningstjänsten i mellersta Norrland har de senaste dagarna bekämpat flertalet bränder som uppstått i högsommarvärmen. Arkivbild. FOTO: Kustbevakningen

  Skogsbränderna har avlöst varandra de senaste dygnen, men i Västernorrland är läget för tillfället lite lugnare efter flera större insatser vid bland annat Överturingen i Ånge och Stor-Älgsjöberget nordväst om Junsele.

  – Vid Stor-Älgsjöberget är branden under kontroll och de helikoptrar vi har haft där är på väg tillbaka, säger Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

  Även i Ånge ser läget relativt bra ut, säger Andersson.

  ”Stökiga dagar nu”

  Men med tanke på de höga utomhustemperaturerna andades inte räddningstjänsten ut – och sent på fredagseftermiddagen larmades de till en ny skogsbrand, i Resele.

  – Vi hade räknat med att det är stökiga dagar nu, de senaste dagarna och till helgen. Men det är klart, det är långvariga insatser och man klarar inte hur mycket som helst, säger han.

  I intilliggande länet Jämtland har utryckningarna varit många i högsommarvärmen. Just nu bekämpas tre bränder parallellt – varav en skogsbrand på en halv hektar vid Bonäset.

  – Vi har fått slangar runt hela nu området nu och jobbar på att säkra den. Den är inte under kontroll, men det går åt rätt håll, säger Teresia Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland.

  Risk för fler bränder

  SMHI varnar för risk för skogsbrand i hela Sverige – så när som på norra Lapplandsfjällen och Västra Götalandsområdet söder om Vänern.

  Räddningstjänsten har sedan i förmiddags bekämpat en skogsbrand om totalt åtta hektar mark i Mourejavaara utanför Gällivare, men den är nu under kontroll, rapporterar P4 Norrbotten.

  I trakten av Örnsköldsvik bekämpade räddningstjänsten sju olika bränder under torsdagskvällen, skriver SVT Västernorrland , och i Örebro härjade en skogsbrand utanför Fellingsbro under onsdagen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen