Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 juni 2017

  "Skogsbränder är naturligt"

  Försommaren startade med skogbränder. Och även om veckans regn har minskar riskerna är det fortsatta varningar för gräsbränder i delar av landet.

  ATL har tagit pulsen på Elin Sjökvist, meteorolog och klimatexpert på SMHI i Norrköping.

   Elin Sjökvist, klimatexpert på SMHI.
  Elin Sjökvist, klimatexpert på SMHI.

  Att klimatet värms upp, det märks både i naturen och i hennes analyser. Elin Sjökvist har alltid gillat fysik och matematik och valde meterologilinjen på universitetet.

  – Natur och hållbarhet har alltid varit min grej, kan man säga.

  Hon forskar inte själv men tillämpar SMHI:s forskning och gör analyser.

  – För skogsägarna är det väl lite dubbelt – klimatuppvärmningen gör ju att träden växer snabbare. Generellt sett, för Sverige, är de negativa effekterna av klimatförändringarna inte så stora, vi känner av dem mer indirekt, genom att vi lever i en globaliserad värld, säger Elin Sjökvist.

  Men varmare väder ger också betydligt fler bränder.

  Blev en ögonöppnare

  Hon fick en ögonöppnare på en exkursion efter branden i Västmanland.

  – Det var en stark upplevelse att se hur branden bränt av skogen och förött landskapet. Men också att liv spirade ganska direkt efter branden.

   Tallen har anpassat sig och klarar bränder bättre än andra trädslag genom sin tjocka bark och höga krona.
  Tallen har anpassat sig och klarar bränder bättre än andra trädslag genom sin tjocka bark och höga krona. FOTO: David Larsson

  Svedjenävans frön måste bli hundra grader varma var för att gro, och blommar bara efter en brand. Tallen har genom årtusendena anpassat sig och skaffat tjock bark och hög krona som skydd mot återkommande bränder. Därför tål den bränder bättre än andra träd.

  – Det visar ju att brand är naturligt. Även om man som skogsägare förstås inte gärna vill ha någon brand, säger Elin Sjökvist.

  Pratar mer väder

  Hon märker av ett ökat intresse för klimat.

  – Vart man kommer vill folk alltid prata väder. Folk lägger märke till något väderfenomen eller undrar över klimatet och vill prata, säger Elin Sjökvist, som lämpligt nog själv bor i skogsbrynet i Kolmården.

  LÄS OCKSÅ Risken för skogsbränder fortsätter ökaPREMIUM Vi måste bli bättre på släckningsteknik

  Relaterade artiklar

  Till toppen