Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 juli 2018

  Några gnistor - sen brann skogen

  Gnistorna som orsakade den stora skogsbranden utanför Kristdala kom från en skogsmaskin.

  – Man måste vara oerhört försiktig vid arbete i skogen, säger LRF Sydosts ordförande Håkan Lundgren som under måndagen besökte brandplatsen.

   Hemvärnet försöker bekämpa elden. Markägaren Jan Oscarsson kan bara se på.
  Hemvärnet försöker bekämpa elden. Markägaren Jan Oscarsson kan bara se på. FOTO: Fredrik Loberg

  Larmet om skogsbranden kom i söndags eftermiddag. Den orsakades enligt räddningstjänsten av markberedning på ett kalhygge. Elden spred sig snabbt i de snustorra markerna, och omfattade efter bara några timmar tio hektar. Sedan dess deltar 50 brandmän, och ett 20-tal personer från hemvärnet i Kalmar län, i ett intensivt släckningsarbete. Lågorna vattenbombas från en helikopter. Det brandhärjade området bedöms nu vara cirka 30 hektar.

  ATL tv: ”Självklart att man hjälper till”

  Även traktens lantbrukare gör stora insatser för att branden inte ska spridas ytterligare.

  – En av mina lantbrukarkollegor kontaktade räddningstjänsten och frågade om de behövde hjälp, berättar Patrik Andersson, lantbrukare från Blackstad utanför Västervik.

   Patrik Andersson från Blackstad kör stora mängder vatten, så att branden utanför Kristdala ska kunna släckas.
  Patrik Andersson från Blackstad kör stora mängder vatten, så att branden utanför Kristdala ska kunna släckas. FOTO: Fredrik Loberg

  Sex lantbrukare ryckte ut

  Det tog mindre än två timmar tills sex traktorekipage med vattenfyllda tunnor stod uppradade på åkern närmast brandplatsen. En av dessa var Patriks. Han skulle egentligen ha slagit gräs utanför Vimmerby.

  – Våra tunnor rymmer mer vatten än vad räddningstjänstens släckningsfordon gör. Dessutom kan våra fyllas mycket snabbare. För mig tar det bara två och en halv minut, säger Patrik.

  – Alla lantbrukare är redo att hjälpa till vid sådana här situationer. Det tog mig en och halv timma att köra hit. Jag stannar givetvis kvar så länge jag behövs. Jag ställer upp frivilligt. Genom nätverket Maskinringen kanske vi ändå kan få någon ersättning.

   Patrik Andersson rycker ut med vatten till brandområdet.
  Patrik Andersson rycker ut med vatten till brandområdet. FOTO: Fredrik Loberg

  Fram till lunchtid på måndagen hade Patrik hunnit köra fyra tunnor med vatten, från Ishultssjön till brandplatsen. Han tycker att samarbetet mellan räddningstjänsten och lantbrukarna kunde vara bättre.

  – Inte alla inom räddningstjänsten ser vår kapacitet. Vid den här branden skulle ytterligare fem lantbrukare kunna ha hjälpt till, om de blivit tillfrågade, säger Patrik Andersson.

   Vattnet som Patrik Andersson hämtat i Ishultssjön fylls på i räddningstjänstens släckningsfordon.
  Vattnet som Patrik Andersson hämtat i Ishultssjön fylls på i räddningstjänstens släckningsfordon. FOTO: Fredrik Loberg

  Privat skogsmark drabbad

  Det väntas ta flera dagar till innan den brand som rasar i skogsområden nära Mellingerum, utanför Kristdala, är under kontroll. På grund av situationen har självplockningen av jordgubbar på en gård i närheten ställts in. Inga byggnader eller människor ska ha tagit skada till följd av branden.

   Delar av Jan Oscarssons skog eldhärjas just nu. Han hoppas få skadestånd eller ersättningsskog när väl branden är släckt.
  Delar av Jan Oscarssons skog eldhärjas just nu. Han hoppas få skadestånd eller ersättningsskog när väl branden är släckt. FOTO: Fredrik Loberg

  Däremot drabbas stora områden med privat skogsmark. Vissa av dessa arealer ägs av Jan Oscarsson. Igår gav han sig ut i skogen för att bilda sig en första uppfattning om skadornas omfattning.

  – Det kommer så klart att bli ett ekonomiskt bortfall för mig. Men branden började på min grannes fastighet, och jag räknar med skadestånd eller att få skog i gengäld.

  Lågor slog upp runt maskinen

  Branden orsakades av en markberedare. Eldslågor ska, enligt uppgifter till ATL, ha blossat upp från maskinen medan föraren fortfarande befann sig inne i den. Sedan ska föraren ha sprungit från platsen, och därefter slagit larm till räddningstjänsten. På grund av den långvariga torkan vädjar länsstyrelsen i Kalmar län, sedan flera veckor, om begränsade insatser i skog och mark. Särskilt under dagtid. Håkan Lundgren, ordförande i LRF Sydost, understryker detta:

  – Måste man avverka något, så måste man kontrollera ordentligt att inget händer, att gå någon form av brandvakt, säger han.

   Håkan Lundgren, ordförande i LRF Sydost, vädjar till alla skogsarbetare att vara oerhört försiktiga.
  Håkan Lundgren, ordförande i LRF Sydost, vädjar till alla skogsarbetare att vara oerhört försiktiga. FOTO: Fredrik Loberg

  – Det går så fort, är så lätt hänt. Det räcker att man kör emot några stenar så att det slår gnistor, och sedan är branden i gång, säger Håkan Lundgren.

  Aldrig upplevt sådan torka

  Under måndagen besökte Håkan Lundgren brandplatsen vid Mellingerum. Genom LRF ingår han även i länets krisgrupp, som till följd av branden, haft flera telefonmöten. Håkan har aldrig upplevt en sådan torka som den här sommaren.

  – 1969 tror jag att det var en liknande situation, och det var väldigt torrt 1992, men att det börjar så här tidigt jag inte varit med om tidigare, säger han.

   Det pyr i Kristdalaskogarna. Det väntas ta några dagar till innan branden är under kontroll.
  Det pyr i Kristdalaskogarna. Det väntas ta några dagar till innan branden är under kontroll. FOTO: Fredrik Loberg

  Precis som lantbrukaren Patrik Andersson önskar Håkan Lundgren att samarbetet med kommunernas räddningstjänster blir bättre.

  – Från LRF:s sida försöker vi tala om att vi finns. Vi är beredda att assistera, bara vi får frågan. Det finns en stor kapacitet bland lantbrukarna i samband med sådana här bränder, säger Håkan Lundgren.

  På måndagskvällen meddelades att branden var omringad men inte hel under kontroll.

  – Jag vill inte säga att den är under kontroll för vinden är lite byig och ska väl ändra sig lite i vindriktning, så vi måste ta det i beräkning, säger Ingmar Idh, räddningsledare i beredskap vid Oskarshamns räddningstjänst till TT.

  Enligt Linus Dock, meteorolog på SMHI, skulle det inte vara någon större fara:

  Det har varit lite blåsigt, med ostliga vindar på tre till fem sekundmeter, men även här kommer vinden att dö av och mojna under kvällen, säger Linus Dock.

  LÄS OCKSÅ: Hård kamp mot flera stora bränder

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen