Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 april 2019

  Bränderna under kontroll

  UPPDATERAD. Släckningsarbetet i eldhärjade skånska Hästveda och Tjällmo i Motala går framåt. I båda områden har man nu kontroll över läget.

   En spridare sprutar vatten över den brinnande stubbahögen på Åbuamosse utanför Hästveda där en skogsbrand rasat sedan i tisdags.
  En spridare sprutar vatten över den brinnande stubbahögen på Åbuamosse utanför Hästveda där en skogsbrand rasat sedan i tisdags. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Ett väderomslag har bidragit till att underlätta släckningen i Hästveda. Branden i mossen lever fortfarande men glödbranden i torvtäkten är ändå under kontroll.

  – Natten har varit lugn. Inga uppblossande bränder, säger Leif Hylander, informationsbefäl på räddningstjänsten på söndagen till P4 Kristianstad.

  – De sista dagarna har arbetena här gjort väldigt stor nytta, men det är mycket kvar och äntligen har det kommit lite regn, säger Leif Hylander.

  Det har dessutom blivit svalare. Men insatsstyrkan som består av ett 70-tal personer kommer att behålla samma numerär ytterligare ett par dagar. Med hjälp av skogsmaskiner började man också att fälla undan träd som fått rötterna avbrända samt göra väg fram i området.

  Fem hushåll var evakuerade, men förhoppningen var att de skulle återvända under lördagen.

  Kontroll på söndagen

  På lördagen kämpade man fortfarande med branden i Tjällmo:

  – Vi vet att vindarna kommer att tillta under dagen och det brinner ju fortfarande på ett antal ställen i skogen. Om det får spridning ihop med vinden kan det gå ganska fort, säger Daniel Agerhult, inre befäl vid räddningstjänsten.

  Samtidigt bedöms läget vara stabilt. Ett 50-tal personer och en helikopter som vattenbombar deltar i släckningsarbetet.

  Enligt rapporter under söndagen var branden inringad och inga öppna lågor syntes. Räddningstjänsten påbörjade också arbetet att överlämna ansvaret för eftersläckningen till berörda markägare.

  Svalt och ostadigt

  Under helgen har det varit svalare och mer ostadigt väder i södra Sverige.

  – Det är främst i Götaland med ett nederbördsområde som rör sig in från sydväst, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI.

  På måndagen kommer nederbördsområdet att tryckas bort och det väntas bli soligt i hela landet.

  Flera kommuner och regioner runt om i landet har infört eldningsförbud. En del andra regioner avråder från att elda. Efter helgens regn lättade flera kommuner också på eldningsförbuden.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen