Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 april 2019

  Skogsbrand hotade bostad: ”Oroliga att det ska blossa upp”

  Bollebygd

  På lördagen inträffade en skogsbrand av större skala i Bollebygd. Under natten har räddningstjänsten fått kontroll på branden men arbetet pågår fortfarande.

   Skogsbrand, arkivbild.
  Skogsbrand, arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Strax efter 16.00 på lördagen larmades räddningstjänsten till en brand vid Råssa i Bollebygd. Det hade börjat brinna kraftigt i terrängen mellan nya och gamla väg 40.

  – Det är en yta på 400 x 500 kvadratmeter som har brunnit. Det var rätt så dramatiskt då en fastighet var hotad under gårdagen men räddningstjänsten lyckades begränsa och rädda fastigheten, säger Jan Kuusisto, inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänst.

  Brand under kontroll

  Under lördagskvällen har runt 40 räddningsarbetare varit på plats, men vid 21-tiden började branden kännas under kontroll och personalstyrkan kunde minskas.

  – Det har varit varm och ett jättestort arbete med släckningen. Men det har minskat i intensitet under natten och är under kontroll. Nu är 15 personer på plats och bevakar under förmiddagen och eftersläcker, säger Jan Kuusisto vid 8.30-tiden på söndagen.

  Läs mer: Ökad risk för gräsbränder – skogsägare varnas

  Arbetet beräknas pågå ett tag till.

  – Vi är lite oroliga att det ska blossa upp då det blir varmare på dagen och vinden tilltar. Men vi räknar med att kunna hålla det under kontroll. Det är tur att natten blir fuktigare och kallare, då har vi bättre möjlighet att få tag på branden och begränsa.

  Eldar trots avrådan

  I nuläget är inte brandorsaken fastställd. Men under påskhelgen har flera bränder inträffat i Södra Älvsborgs räddningsområde och Jan Kuusisto ser en gemensam nämnare.

  – Det som jag har märkt är att de flesta har rört sig om medelålders män som eldar påskeldar och riseldar. Man tror att man ska klara det, för man brukar göra det, men det är så torrt och så mycket vind. Så det är en utmaning vi har att hantera men vi har lyckats få stopp på bränderna.

  Ingen av de övriga bränderna har varit så pass omfattande och skogsbranden i Råssa är den enda brand som räddningstjänsten är ute på i nuläget.

  Läs mer: Många skillnader gällande eldningsförbud

  Relaterade artiklar

  Till toppen