Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 mars 2005

  Skogsbolag krävs på skadestånd av facket

  Skogsbolagen informerade inte facket när de tog hjälp av nya entreprenörer efter stormen i januari. Nu kräver Skogs- och träfacket skadestånd för det man anser är avtalsbrott.

  Ett av bolagen, Södra Skog, tog bland annat hjälp av entreprenörer från Tyskland, Österrike, Norge, Finland och Baltikum. Personalchefen Rolf Andersson betonar att det inte alls handlat om dumpade löner.

  – Vi utnyttjar inte att en del av entreprenörerna kommer från länder med ett lägre löneläge. Betalningen är densamma oavsett om de kommer från Småland, Norrland eller Baltikum, säger han till TT.

  Skogs- och träfacket har enligt Sveriges Radio Kronoberg inlett tvisteförhandlingar med Södra, Skogssällskapet samt Växjö stifts egendomsnämnd. Ingen av de tre gjorde vad som stipuleras i kollektivavtalet, nämligen att informera facket två veckor innan nya entreprenörer anlitas.

  Per-Åke Pålsson, ombudsman i Skogs- och träfacket, säger till TT att skadeståndet inte är det viktiga i sammanhanget. Facket driver frågan med målet att bolagen ska lova att bara anlita entreprenörer som följer svenska kollektivavtal.
  ATL

  Relaterade artiklar

  Till toppen