Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 september

  Norra Skog: ”Skogsbolag inte snälla mot den som är svag”

  Det har blivit justeringar både uppåt och neråt i virkespriserna sedan Norra Skogsägarna och Norrskog gick samman i nybildade Norra Skog. Men skogsägaren Ulf Hannu i Luppio oroar sig främst för att avstånden ökar.

   ”Huvudsyftet med sammanslagningen är att på sikt ge skogsägarna bättre virkespriser genom att minska kostnaderna och bli en större aktör på marknaden”, säger Norra Skogs vd Pär Lärkeryd.
  ”Huvudsyftet med sammanslagningen är att på sikt ge skogsägarna bättre virkespriser genom att minska kostnaderna och bli en större aktör på marknaden”, säger Norra Skogs vd Pär Lärkeryd. FOTO: Cecilia Persson

  – Vi har gjort en harmonisering, men det rör sig om decimaltal. Huvudsyftet med sammanslagningen är att på sikt ge skogsägarna bättre virkespriser genom att minska kostnaderna och bli en större aktör på marknaden, säger Norra Skogs VD Pär Lärkeryd.

  Ungefär 100 anställda sägs nu upp i det nybildade Norra Skog. Det förväntas ge en besparing på cirka 70 miljoner kronor per år, pengar som i stället ska komma skogsägarna till del.

  – Precis som vid andra fusioner får vi samordningsvinster. Det gör att vi kan minska personalkostnaderna. Men framför allt får vi stordriftsfördelar och när våra konkurrenter växer så måste också vi växa för att inte bli omsprungna. Nu blir vi en stor aktör att räkna med på marknaden, som kan se till att skogsägarna får bästa möjliga pris, menar Pär Lärkeryd.

   Pär Lärkeryd, vd Norra Skog.
  Pär Lärkeryd, vd Norra Skog. FOTO: Norra Skog/Mikael Lundgren

  Ulf Hannu som äger 650 hektar skog i Luppio utanför Övertorneå är inte orolig för att priserna ska påverkas negativt av sammanslagningen. Däremot menar han att de som bor långt borta från sågverken hamnar ännu mer i periferin.

  – Redan efter förra sammanslagningen 2005, mellan Norrbottens läns skogsägare och Skogsägarna Västerbotten-Örnsköldsvik, blev vi litet bortglömda här uppe. Medlemsmötena hamnade i Kalix, åtta mil bort, säger han.

   Ulf Hannu, skogsägare i Luppio utanför Övertorneå.
  Ulf Hannu, skogsägare i Luppio utanför Övertorneå. FOTO: Privat

  Det blev också sämre kontinuitet med inspektorerna, menar Ulf Hannu.

  – Det är viktigt att kunna bygga upp en relation, men det blir svårare om inspektorerna byts ut ofta. Det närmaste sågverket i Kåge ligger 28 mil bort så risken är att vi här uppe i Tornedalen kommer i andra hand.

  Men Pär Lärkeryd hävdar att den nya virkesterminalen i Haparanda, med möjlighet att lasta virke både på finska och svenska tåg, kommer att lösa logistikproblemen.

  – Det finns massabruk i Kemi i Finland bara fyra mil bort dit vi kan sälja virke och annars går det att frakta miljövänligt längs järnvägen söderut – vi förhandlar just nu om ett kommande stickspår från Norrbottniabanan in till Sävar såg. Men framför allt kommer vi att utöka våra bytesmöjligheter av virke. Tidigare kanske till exempel SCA inte tyckte att Norrskog var värt att byta med. Skogsbolag är inte snälla mot den som är svag!

  Både SCA och Setra planerar att öka sin produktion samtidigt som Holmen expanderar. Hur påverkar det tillgången på råvaror?

  – Det finns i princip ingen mer skog att avverka i Sverige än den som tas ut varje år, för resten tillhör olika skyddsområden och impediment. Så konkurrensen kommer att hårdna, det handlar om att vinna eller försvinna. Det gäller att ha moderna sågverk med hög produktivitet. På våra tre sågverk kommer vi att kunna såga lika mycket som vi gjorde på fyra tack vare investeringar i Kåge och Sävar, säger Pär Lärkeryd.

  Norra Skog

  • Sedan sammanslagningen mellan Norra Skogsägarna och Norrskog består det nybildade Norra Skog av 27 000 medlemmar från Övertorneå i norr till Sundsvall i söder.

  • Tillsammans äger de 2,1 miljoner hektar skog över halva Sverige i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Ångermanland, Medelpad och Jämtland.

  • Norra Skog omsätter 4 miljarder kronor och sågar 3 miljoner fastkubikmeter per år.

  • Huvudkontoret finns i Umeå.

  • De tre sågverken ligger i Kåge utanför Skellefteå, Sävar utanför Umeå och Hissmofors utanför Krokom i Jämtland. Byggprodukter produceras förutom vid sågverken i Hammerdal i Jämtland. I Agnäs i Västerbotten finns en stolpfabrik.

  • Sågverket Östavall i Ånge kommun lades ner i sommar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen