Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 september 2019

  Skogsbolag byggde väg på hans mark utan tillstånd

  Vindeln

  Utan lov avverkade Norra Skogsägarna skog och byggde en skogsbilväg över paret Alfredssons mark. Dessutom använde de fastighetens gamla stickväg för att köra ut virke.

  Det är lite svårt att hitta fram till platsen i det slingrande nätet av skogsbilvägar utanför Stenträsk i Västerbotten. Men till sist:

  – Här är det, säger Sören Alfredsson.

  En dag under vårvintern förra året blev han uppringd av en bekant som äger skog i samma område. Grannen undrade om Sören släppt in maskiner och timmerbilar på nätet av skogsbilvägar. Det hade han inte.

  Samtal – sedan tyst

  Däremot hade han en tid före detta fått ett samtal från Norra, som förhörde sig om huvud­vägen genom området, men han hade då hänvisat vidare till vägföreningens kassör. Sedan blev det tyst.

   Sören Alfredsson fick i efterhand göra upp om ersättningen för intrånget på fastigheten, men hade hellre gjort det i förväg. ”Jag kanske inte hade varit emot det, men jag hade ju velat diskutera om hur vägen skulle dras och gjort upp priset.”
  Sören Alfredsson fick i efterhand göra upp om ersättningen för intrånget på fastigheten, men hade hellre gjort det i förväg. ”Jag kanske inte hade varit emot det, men jag hade ju velat diskutera om hur vägen skulle dras och gjort upp priset.” FOTO: Hans Dahlgren

  Väl på plats på fastigheten blev han förbluffad.

  – De hade nyttjat den här enskilda stickvägen utan att prata med mig. Dessutom har de huggit genom en fin tallås och byggt väg här utan att informera eller prata med mig.

  Stickvägen hade förlängts ett 80-tal meter över parets mark för att nå grannfastigheten där avverkningen skedde. Den avverkade skogen på Alfredssons mark hade blandats ihop med virket från avverkningen på grannfastigheten. Sören Alfredsson fick själv ta kontakt med skördarföraren för att få veta hur mycket virke som tagits på hans mark.

  Kostar att underhålla

  Han tog sedan kontakt med Norra för att få en förklaring och betalt för intrånget. Förutom att man naturligtvis inte får avverka och bygga väg på någon annans mark utan lov, är det praxis att betala för användandet av befintliga skogsbilvägar.

   För att kunna köra ut virket från grannfastigheten byggde bolaget en ny vägsträcka över paret Alfredssons mark.
  För att kunna köra ut virket från grannfastigheten byggde bolaget en ny vägsträcka över paret Alfredssons mark. FOTO: Hans Dahlgren

  Prova Premium: Klicka här och testa för bara en krona

  Sören Alfredsson och hans fru äger totalt omkring 1 500 hektar skog och driver det affärsmässigt.

  – Jag är inte emot att man ska nyttja skogsbilvägarna, men det kostar en hel del att hålla i gång dem. Senast lade jag ut 60 000 kronor på de här vägarna. Så man vill ju inte hålla vägar åt and­ra utan att de betalar för sig.

  När han först krävde 25 kronor per kubikmeter som körts ut på vägen fick han mothugg.

  – Jag sa att jag inte brydde mig om vad de betalade andra. ”Jag har min taxa och ni har kört på min väg.”

  Nådde en förlikning

  Han är själv juristutbildad och har varit polis, men eftersom han var krasslig lät han en advokatfirma ta över. Det slutade med ett förlikningsavtal där han fick 25 kronor per kubikmeter, ersättning för den avverkade skogen och en summa för att återställa markområdet.

  – Det blev en liten kostnad för dem, och det kostade mig lite för advokat. Det hade ju varit bättre att göra upp i lugn och ro.

  Sören Alfredsson har hört fler som råkat ut för liknande saker, och han tycker att skogsägare inte bara ska acceptera det utan faktiskt ta fajten. Även om det är ett stort skogsbolag som är motpart.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen