Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 augusti 2017

  Skogsägarnas mark körs sönder av motocrosscyklar

  Markägare utanför Storfors i Värmland får gång på gång se sin skog köras sönder av motocross- och fyrhjulingsförare. Cecilia Alexandersson blev nästan överkörd när hon nyligen försökte stoppa en grupp förare.

   Skogsägarna Cecilia Alexanderson och Erik Karlsson och Gunnar Pettersson är bekymrade över cross- och fyrhjulsåkning i deras marker.
  Skogsägarna Cecilia Alexanderson och Erik Karlsson och Gunnar Pettersson är bekymrade över cross- och fyrhjulsåkning i deras marker. FOTO: Adam Larsson

  Problemen har förekommit i flera år men under det senaste året har de förvärrats. Motocrossförare trotsar terrängkörningslagen och kör sönder hällmarker och surdråg, och vid körning genom granbestånd, där rotsystemen ligger tunt, kan de orsaka röta som förstör virket. De kör året runt och gärna i grupp.

  Cecilia Alexandersson är en av skogsägarna som drabbats.

  – Det är en organiserad körning, som dragit upp åtskilliga mil av leder. De förstör virket när de kör över granodlingar, säger hon.

  Hårda krav

  Hon vet hur hårda krav det ställs på såväl skogsägare som skogsbolag. Själv arbetar hon som planerare på Stora Enso. Vid vattendrag får man överhuvudtaget inte köra och inte heller nöjesköra ens på sina egna marker.

  För en tid sedan mötte hon fem motocrossförare i skogen. Hon bad dem att fälla upp sina visir för hon skulle kunna deras ansikten. En av förarna skrek då åt henne att flytta på sig och körde sedan i hög fart mot henne. Hon fick kasta sig åt sidan för att inte bli överkörd. Nu har hon gjort en anmälan om försök till grov misshandel.

  – Jag trodde att de skulle köra ner mig. Det här är inget pojkstreck. Flera av de här förarna är vuxna män. Enligt min egen bedömning var en av dem i 60-årsåldern, säger Cecilia Alexandersson.

  Ett upplysningsproblem

  Cecilia Axelsson tror att förarna vet att det är förbjudet att köra motorfordon i skogen, men varför det är förbjudet tror hon att många inte har koll på.

  Men oavsett det tror Cecilia Alexandersson att det är svårt att få bort allt åkande i skogen. I dagsläget kör det motocrosscyklar i skogen åtminstone två gånger i veckan.

  Hon har ett litet stuteri och brukar träna inför inridning. Med motorcrosscyklar i skogen känns det inte särskilt tryggt, tycker hon.

  LÄS MER: Illegal mc-körning kör sönder skogsvägarLÄS MER: Fornlämningar skövlas vid markberedningLÄS MER: Buskörning i skogen blir fall för polisenLÄS MER: Skogsägare slår larm om busåkning

  Terrängkörningslagen

  Terrängkörning med motorfordon på barmark är förbjuden. Förbudet gäller all mark utanför vägar. Det gäller även kalfjäll, våtmarker, hedar, stränder, parker och åkrar. Det är även förbjudet att köra på snötäcktmark med plant- och ungskog och snötäckt jordbruksmark.

  Det krävs inga förbudsskyltar för att förbudet mot terrängkörning ska gälla.

  Motorfordon är till exempel bilar, motorcyklar, mopeder, traktorer, motorredskap, terrängskotrar och terrängvagnar.

  Terrängkörningslagen är till för att skydda naturen mot skador och minimera störningen på djurlivet och friluftslivet. Lagen ger även skydd åt näringar som jord- och skogsbruk.

  Undantag från lagen

  En markägare har rätt köra på sin mark om det rör sig om skogs- eller jordbruk eller renskötsel.

  Om det rör sig om byggande och underhåll av vägar, kraftledningar och avlopp.

  Vid räddningsinsatser om det rör sig om sjukfall.

  Vid hämtning av fälld björn, älg, hjort eller vildsvin i samband med jakt.

  Vid arbeten i parker och friluftsområden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen