Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 juli 2018

  Ny dom ger rätt att överklaga beslut om skyddsjakt

  Skogsägaren som ansökte om skyddsjakt på älg för att rädda sin hårt betade skog fick först nej av länsstyrelsen och sedan ett nytt nej av Naturvårdsverket som hävdade att beslutet inte gick att överklaga. Men en ny dom slår fast att det visst går att överklaga.

  En skogsägare som haft problem med viltskador ville försöka få bukt med problemet genom att ansöka om skyddsjakt på älg på sin fastighet. Men länsstyrelsen avslog ansökningen. Då överklagade skogsägaren beslutet till Naturvårdsverket som också sade nej med motiveringen att det inte går att överklaga sådana beslut enligt jaktförordningen, skriver LRF i ett pressmeddelande.

  Drev ärendet vidare

  Men det stoppade inte skogsägaren som tog ärendet vidare och överklagade till förvaltningsrätten. Domstolen konstaterade att det visst går att överklaga, det är till och med en civil rättighet enligt den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och friheterna, EKMR.

   En ny dom slår fast att en skogsägare visst har rätt att överklaga ett beslut om skyddsjakt, meddelar LRF.
  En ny dom slår fast att en skogsägare visst har rätt att överklaga ett beslut om skyddsjakt, meddelar LRF. FOTO: Lasse Modin

  Även Högsta förvaltningsdomstolen bekräftade att skogsägaren hade rätt att få beslutet prövat i domstol eftersom det rörde skyddet av skogsägarens egendom och den näringsverksamhet som bedrevs på skogsfastigheten.

  – Den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och friheterna vägde alltså tyngre än överklagandeförbudet i jaktförordningen. Det är ett viktigt och vägledande beslut för framtiden, säger Anders Wetterin, viltexpert på LRF i ett uttalande.

  Avslag på skyddsjakten

  Trots att skogsägaren alltså hade rätt att överklaga länsstyrelsens beslut om nej till skyddsjakt, så fick skogsägaren inte lov att skyddsjaga. Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Högsta domstolen gick samtliga på länsstyrelsens linje och avslog ansökningen om själva skyddsjakten.

  LÄS MER: GDPR ger ny vändning för avverkningsanmälanLÄS MER: Ingen prövning av Molstaberg-målet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen