Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 januari

  ”Bitvis är nästan allt nedblåst”

  Kustområdet norr om Stockholm drabbades hårt av stormen Alfrida. I Norrtälje var 19 000 hushåll fortfarande strömlösa på torsdagseftermiddagen och i skogen ligger träden bitvis som plockepinn.

   Så här såg det ut i dag när Thomas Nordemo inventerade sina marker med drönare.
  Så här såg det ut i dag när Thomas Nordemo inventerade sina marker med drönare. FOTO: Privat

  För många är stormen Alfrida den värsta i mannaminne, även om stormarna Gudrun och Per var större katastrofer nationellt sett. Totalt sett var 35 000 kunder i hela Sverige fortfarande strömlösa sent på torsdagseftermiddagen.

  I Norrtäljetrakten ligger mängder av träd över elledningarna och många hushåll saknar både vatten och el, enligt lantbrukare som ATL har varit i kontakt med.

  Hur stora skadorna är i landet är fortfarande för tidigt att säga.

  – Men vår bedömning just nu, efter att ha tittat översiktligt och pratat med de större aktörerna, är att östra Mellansverige är mest drabbat, och då handlar det om Uppsala län öster om E4 och Stockholms län i kustremsan norr om Stockholm. Sen har det även blåst mycket på Gotland, säger Hans Källsmyr, som är nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

  Thomas Nordemo i Norrtälje är en av alla skogsbrukare som har drabbats.

  – Det ser mörkt ut. Det ser ut som om det är ganska mycket vindfällen på de 500 hektaren. Bitvis är nästan allt nedblåst. Det är inte roligt, säger han.

  Överväger maskinköp

  I väntan på inventeringsresultatet har han ännu inte tagit kontakt med försäkringsbolaget. Men han inser att det kommer att handla om stora ekonomiska bortfall. När ATL når honom är han och en kompis i full färd med att inventera stormskadorna med hjälp av drönare.

  Målet nu är att få ut virket så fort som möjligt.

  – Vi måste få in en skördare där det är som värst, och sen får man ta mindre vindfällen själv så man får ekonomi i det, säger Thomas Nordemo, som hade inplanerade avverkningar på marken nu efter nyår som han hoppas kunna styra om till vindfällena.

  Men även entreprenören har fått styra om sitt arbete, och nu befarar Thomas Nordemo att det kan bli svårt att få tag på entreprenörer.

   Målet nu är att röja upp i skogen så fort som möjligt innan vårbruket, förklarar Thomas Nordemo som titulerar sig som bonde på heltid med skog, vall- och spannmålsodling.
  Målet nu är att röja upp i skogen så fort som möjligt innan vårbruket, förklarar Thomas Nordemo som titulerar sig som bonde på heltid med skog, vall- och spannmålsodling. FOTO: Privat

  I stället överväger han att skaffa en egen maskin, för att slippa det farliga manuella arbetet. Dagens inventeringsarbete har gett en överblick över ungefär halva skogsbeståndet.

  – Det är fortfarande svårt att säga hur mycket skog som ligger innan man går ut och börjar mäta. Men det är tråkigt eftersom det inte är dags att göra något i skogen än. Och det är då det börjar kosta pengar, när man får ta ner skog som inte är avverkningsmogen, säger Thomas Nordemo, som titulerar sig som bonde på heltid med skog, vall- och spannmålsodling.

  Värst i Roslagen

  Under morgondagen väntas även Holmen, med 20 000 hektar egen skog i Upplandsområdet, och Skogsstyrelsen fortsätta sitt inventeringsarbete genom planerade bilrutter i de stormdrabbade områdena.

  – Vi hoppas att vi har en bättre överblick i morgon eftermiddag och då kanske vi även kan gå ut med antalet kubikmeter, säger Hans Källsmyr.

  – Det är ingen ny Gudrun eller Per utan det är ganska avgränsat till det här området, även om enskilda skogsägare kan vara väldigt hårt drabbade.

  Och just Thomas Nordemo är inne på att det är den värsta stormen i mannaminne.

  – För oss i Roslagen säger äldre personer att det här är det värsta de varit med om. Men vi bor också nära kusten, så det är säkert därför som vi drabbades så hårt, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen