Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 mars

  Rottneros stärker Nykvist - och tvärtom

  Gräsmark.

  När nyheten kom i början av året att Rottneros AB skulle köpa skogsbolaget Nykvist Skogs AB reagerade många med förvåning. Men enligt tidigare ägaren Pär Skinnargård, som sitter kvar som vd, är det en allians som kommer att stärka båda bolagen.

  – Dessutom kommer affären att gynna våra skogsägare, säger han.

   Första frukostmötet efter köpet i januari. Hela Nykviststyrkan plus entreprenörer, samt representanter från Rottneros AB.
  Första frukostmötet efter köpet i januari. Hela Nykviststyrkan plus entreprenörer, samt representanter från Rottneros AB. FOTO: Privat

  Under de senaste åren har Nykvist Skogs växt snabbt med rejäla omsättningsökningar. Det har lett till fler anställda som i sin tur fått bolaget växa ännu mer.

  – Vi närmar oss 100 miljoner, berättar Lina Edin som är ekonomichef på Nykvist Skogs AB.

  Förhandlingarna om köpet hade pågått under flera år innan det genomfördes den första januari 2020. Både före och under förhandlingarna uppvaktade flera bolag de tidigare ägarna Sven Nykvist och Pär Skinnargård i syfte att förvärva Nykvist Skogs. Men det var inte förrän Rottneros frågade som Pär Skinnargård kände sig frestad.

  – Vi har samarbetat med Rottneros AB i många år, det är en lokal affär som kommer att stärka Nykvist skogs som företag, säger han.

   Verksamheten ska rulla på som vanligt men förstärks med två virkesköpare och en ny skotare kommer i maj.
  Verksamheten ska rulla på som vanligt men förstärks med två virkesköpare och en ny skotare kommer i maj. FOTO: Privat

  Stärkt råvaruförsäljning

  För Rottneros del innebär affären att de stärker sin råvaruförsörjning med massaved och får tillgång till kompetensen på Nykvist Skogs.

  Tanken är att Nykvist ska vara ett fristående dotterbolag till Rottneros AB. Ingenting ska förändras i verksamheten, förutom att Nykvist Skogs ska få möjlighet att växa.

  Kontoret lokalt i Gräsmark blir kvar men byggs ut för att ge plats åt i dagsläget två nya virkesköpare. Dessutom är en helt ny skotare beställd.

  Sven Nykvist, som startade Nykvist Skogs tillsammans med sin bror 1979, knoppar i och med affären av sin verksamhet till eget företag.

   Kontoret som ligger vägg i vägg med Ica i Gräsmark kommer att byggas ut för att rymma den ökande personalstyrkan.
  Kontoret som ligger vägg i vägg med Ica i Gräsmark kommer att byggas ut för att rymma den ökande personalstyrkan. FOTO: Privat

  Stöd i företagsfrågor

  För ekonomichefen Lina Edin blir livet lite lättare.

  – Jag får stöd i företagsfrågor av tio andra ekonomikollegor och dessutom tillgång till en kommunikatör, säger hon.

  För skogsägare som i många år levererat sitt virke till det lokala Gräsmarksföretaget ska det inte bli någon skillnad, lovar Pär Skinnargård. Inte heller de entreprenörer som bland annat ombesörjer virkestransporterna kommer att beröras.

  Inget negativt?

  – Kanske att beslutsvägarna i vissa frågor blir längre. Vi kan ju inte längre komma på en idé på morgonen och sen genomföra den klockan två på eftermiddagen, säger Pär Skinnargård och fortsätter:

  – Skämt åsido kommer det här att bli ett lyckligt äktenskap.

   Pär Skinnargård, vd på Nykvist skogs AB och Lina Edin Ekonomichef.
  Pär Skinnargård, vd på Nykvist skogs AB och Lina Edin Ekonomichef. FOTO: Mari Nälsén

  ”Skrattar mycket på kontoret”

  I dag finns tio medarbetare på Nykvist Skogs AB, alla är handplockade efter kompetens men också för att de har sitt hjärta i skogen och är skogsägare.

  – De skulle alla kunna gå ut och få en annan anställning i morgon. Därför är vi väldigt noga med att de trivs, berättar Pär Skinnargård, vars personalpolicy är att underlätta för medarbetarna i privatlivet.

  – De kan jobba hemifrån om barnen är sjuka, eller av annan anledning. Det är frihet under ansvar.

  Det handlar också om att ha högt i tak och att ha roligt.

  – Vi skrattar väldigt mycket på kontoret, berättar Lina Edin.

  Affären mellan Rottneros AB och Nykvist Skogs AB har nominerats till Årets Affär av handelskammaren i Värmland som årligen uppmärksammar en affär utöver det vanliga.

  Nykvist Skogs AB

  Startade 1979. Sedan 1 januari 2020 ett fristående dotterbolag till Rottneros AB. Köpet har nominerats till Årets Affär av handelskammaren i Värmland.

  Antal anställda: 10.

  Verksamhet: Virkeshandel, skogsbruk, skogsvård.

  Omsättning: 90 miljoner kronor (2019, en ökning från 66 miljoner kronor 2018).

  Vinst efter finansiella poster: 2,34 miljoner kronor (2019).

  Vinstmarginal: 2,6 procent (2019).

  Relaterade artiklar

  Till toppen