Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 april 2018

  Skogforsk utreder buskiga tallar

  Under de senaste åren har rapporter om buskiga tallplantor skapat oro och spekulationer bland skogsägare i Östergötland och östra Småland. Nu ska Skogforsk studera vad som har hänt med föryngringarna.

   De skadade buskiga tallarna har flera jämnstora toppskott i stället för ett normalt.
  De skadade buskiga tallarna har flera jämnstora toppskott i stället för ett normalt. FOTO: Skogforsk

  Karl-Anders Högberg, forskare på Skogforsk, leder projektet och hade gärna sett att vintern hade slutat tidigare så att inventeringarna hade kunnat komma i gång tidigare.

  – Vi är nästan en månad sena på grund av vädret. Vi har varit ute i fält och tittat på plantorna och håller som bäst på med inventeringsinstruktionerna. Vi har kanske en månad på oss att hinna inventera, förklarar han.

  Projektet att studera de buskiga plantorna ska pågå under ett år. I samarbete med Södra och Sveaskog ska slumpvis utvalda objekt i det berörda området som ligger i östra Småland och Östergötland, inventeras.

  – Vi lägger ut provytor där vi bedömer plantornas växtsätt. Det vi framför allt vill veta är hur omfattande problemet med de buskiga tallplantorna är, säger Karl-Anders Högberg.

  Oklart om tillväxten påverkas

  Forskarna kommer framför allt att titta på planteringar som gjorts under perioden 2014–2016 och självföryngringar som är från perioden 2009–2011. De skadade tallarna saknar ett tydligt toppskott, i stället har de flera jämnstora skott. Plantorna kan också ha onormalt många knoppar på toppskottet. Forskarna vet inte hur tillväxten för de buskiga tallarna påverkas, men många skogsägare är bekymrade.

  – Det finns en utbredd oro att skadorna ska påverka den fortsatta beståndsutvecklingen och att problemen kan dyka upp i flera föryngringar, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra i ett uttalande.

  Många teorier om orsaken

  Karl-Anders Högberg är försiktig, han vill inte dra några slutsatser i förtid.

  – Det finns många teorier om de buskiga plantorna. Till exempel har klimatet, olika skadegörare och förädlade plantor förts fram som tänkbara orsaker. Vi ska försöka ta reda på vad som har hänt, säger Karl-Anders Högberg.

  Forskarna ska även studera plantorna i området i höst, för att se om de buskiga plantorna fortsätter att växa onormalt under årets växtsäsong.

  LÄS OCKSÅ: Uppdraget – rädda tallen från älgarnaLÄS OCKSÅ: Bättre föryngringar – mindre variationLÄS OCKSÅ: Mer lövskog ger mer jobb men sämre ekonomi

  Relaterade artiklar

  Till toppen