Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 mars

  Fällor har ingen bevisad effekt

  Fällor har ingen tydlig effekt för att milda angrepp av granbarkborrar. Det visar en ny rapport från Skogforsk där man undersökt feromonfällor.

  – Resultatet är att fällor inte gör någon skillnad, säger projektledaren Per-Erik Larsson, Södra.

   Per-Erik Larsson, projektledare för projektet Granbarkborre 2020.
  Per-Erik Larsson, projektledare för projektet Granbarkborre 2020. FOTO: Bildpix

  De senaste åren har rekordmycket skog skadats av granbarkborrarna. Frågan är om feromonfällor skulle kunna minska skadorna.

  På Sveaskogs mark i Ebbegärde norr om Nybro i Småland har skogsbranschen i södra Sverige gått samman om det första stora riktigt vetenskapliga försöket med fällor. På 30 olika platser har fällor eller bara kontrollstolpar satts upp vid hyggeskanter där man befarar att granbarkborren skulle angripa stressade träd.

  I en radie på 100 meter runt om har skadade träd inventerats. Och resultatet visar att skadorna i genomsnitt är något lägre i bestånd där fällor placerats ut jämfört med platser med kontrollstolpar, men skillnaden är inte statistiskt signifikant. Försöket ger alltså inte stöd för att barkborrefällor kan skydda bestånd från barkborreskador.

   Novefällan.
  Novefällan. FOTO: Torbjörn Esping

  Ett mindre försök som gjordes 2019 visade samma otydliga resultat som förra årets gedigna studie. Någon fortsatt forskning på fällorna i år är inte planerad.

  – När vi gör en slutlig bedömning så ser vi ingen effekt, säger Per-Erik Larsson.

  Bra för övervakning

  Frågan är nu om rekommendationen kring feromonfällorna kommer att ändras. Fällor är bra för övervakning. Men för att minska skadorna är det redan i dag inte fällor, utan sök och plock, som anbefalles.

  – Den viktigaste metoden för att bekämpa granbarkborrarna och rädda virkesvärdet i produktionsskogen är fortsatt att söka upp, avverka och forsla bort angripna träd under sommarhalvåret, säger Anna Stridsman, skogsvårdschef på Sveaskog.

  Feromonfällorna skulle kunna användas för att suga upp granbarkborrar i drabbade bestånd för att förhindra spridning. Från ett reservat till produktionsskogen, eller från mindre platser med angripna träd där man tror barkborrarna ligger och lurar i marken.

  Fällor vid hyggeskanter skulle också kunna vara någonting för självverksamma skogsägare som inte har så höga kostnader.

  – Då kan man använda en lördag till att hålla på med fällor. Funkar det så funkar det, funkar det inte så var det bortkastad tid, säger Per-Erik Larsson.

  Dömer ut nya studien

  Gunnar Johannesen, som utvecklat Novefellan, ger inte mycket för den nya studien. Han hänvisar till andra studier som visar på effekt och förespråkar en storskalig samordnad aktion med fällor i ett helt landskap. Som i Värmland på 1980-talet.

  – Det måste göras i en större kampanj med flera hundra tusen fällor i flera år, det har fungerat förr, säger han och fortsätter:

  – Man måste inte vara raketforskare för att förstå att en död borre inte kan attackera en gran. Och är det då inte bara att ta så många som möjligt innan de attackerar och multiplicerar sig?

  LÄS MER:Nya försök ska ge svar om fällorDelade meningar om fällor mot granbarkborrarSå fångar du borrarna bäst – expertens råd

  ATL TV: Här tillverkas fällorna i tusental

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen