Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 juli

  Bättre samarbete målet för mångbrukare

  Eksjö.

  Skogsgårdar i Småland och på Gotland går nu samman för att stärka varandras konkurrenskraft.

  – Ett välkommet initiativ! Skogen har fler användningsområden än vi tror, säger skogsföretagaren Micael Frisk.

  Skogens Mångbruk är ett nystartat projekt som finansieras av regionerna i Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Gotland. Syftet är att skapa en plattform för bestående samarbeten mellan skogsgårdar som sysslar med mångbruk, berättar projektsamordnaren Erik Hjärtfors.

  – På en mångbruksgård arbetar man med småskalig träförädling, naturturism eller utnyttjar skogens skafferi. Däremot handlar detta projekt inte om råvaruförsörjningen till timmer, massaved och bioenergi, säger Erik Hjärtfors.

  Hoppas på nya samarbeten

  I sommar hålls upptaktsmöten i alla de fyra deltagande regionerna. Målsättningen är att utse 40 mångbruksgårdar, och utifrån dessa bygga lokala utbildningsnätverk.

  – Lantbruken är bättre på att hjälpas åt, oavsett om det gäller maskinstationer, djurhållning, odlingar eller gödsel. Det finns ingen motsvarande tradition av samverkan bland skogsföretag, men det ska vi ändra på, säger Erik Hjärtfors och fortsätter:

  – Mångbrukarna har redan idéer och drömmar om vad man vill använda skogen till. Projektet syftar till att stärka företagen och bidra till en utveckling av landsbygden. Det kommer att uppstå massor med samarbeten när företagarna möts och får tillfälle att boosta varandra.

  Inlett omställning

   ”Jag gjorde en sänggavel igår kväll, som en kund har beställt. Jag har hottat upp den med gamla handsmidda spikar från vår ladugård”, säger Micael Frisk.
  ”Jag gjorde en sänggavel igår kväll, som en kund har beställt. Jag har hottat upp den med gamla handsmidda spikar från vår ladugård”, säger Micael Frisk. FOTO: Fredrik Loberg

  Micael Frisk är en av företagarna som har anmält intresse för att delta. Tillsammans med sin fru Helena Frisk driver han Kräpplehults Träförädling, som har en anställd plus säsongspersonal. Företaget äger drygt 2 000 hektar skog, varav 1 400 hektar i Norrbotten där det bedrivs jakt- och fisketurism.

  I skogen på småländska höglandet har Kräpplehults Träförädling inlett en omställning från gran till ek, al, ask och björk.

  – Vi förädlar all vår lövskog, berättar Micael Frisk.

  Trendigt med trägolv

   Skogsintriktade mångbruksföretag behöver bli bättre på att samarbeta, tycker Micael Frisk.
  Skogsintriktade mångbruksföretag behöver bli bättre på att samarbeta, tycker Micael Frisk. FOTO: Fredrik Loberg

  I företagets snickeriverkstad tillverkas förhandsbeställda parkettgolv, exklusiva inredningar och unika möbler. Företaget har även en tork för att kunna leverera torkat virke till snickerier.

  – Vi kan såga grövre och bredare än standardmåtten i många sågverk, exempelvis 600 millimeter breda golvplankor, säger Micael Frisk.

  Många kunder i Norrbotten beställer bastupanel i al. Kräpplehults Träförädling har även åtskilliga uppdrag över hela Sverige i samband med byggnadsvård och en trend är nyblivna husägare som beställer trägolv.

  Tog hand om övergiven alm

   Olika sorters lövträ har använts för att bygga visningshuset vid Bodasjön.
  Olika sorters lövträ har använts för att bygga visningshuset vid Bodasjön. FOTO: Fredrik Loberg

  Micael Frisk tar gärna vara på träråvaror som blivit över för att experimentera.

  – När jag var ute på jakt i Jönköpingstrakten upptäckte jag en hög med almträ. Jag frågade markägaren och fick köpa den. Av det har vi tillverkat parkettgolven till vårt nya visningshus samt ett soffbord, berättar han.

  Visningshuset ligger vid Bodasjön, nära gränsen mellan Eksjö och Vetlanda kommuner, och har uppförts av lokala snickare. Takpanelerna kommer från Kräpplehults björkbestånd medan ytterväggarna är byggda av lärk. Andra huskomponenter är tillverkade av klibbal, ceder och ek.

   Hunden Astrid besiktar mångbruksarbetet på Kräpplehults Träförädling.
  Hunden Astrid besiktar mångbruksarbetet på Kräpplehults Träförädling. FOTO: Fredrik Loberg

  – Förr kände man bättre till de olika trädslagens egenskaper och användningsområden än vad vi gör i dag. Jag har börjat lära mig och vill gärna inspirera andra. Vi har börjat utbilda lokala golvläggare, berättar Micael Frisk.

  – Som skogsföretagare gäller det att tänka utanför boxen. Om man odlar lövskog, och även tar vara på det krokiga och fula på ett smart sätt, så behöver man inte många hektar skog för att verksamheten ska bli lönsam.

   Oregon Pine, eller Douglasgran, är ett av Micael Frisks favoritträslag. Dessa träd har växt på Ruda gård utanför Högsby.
  Oregon Pine, eller Douglasgran, är ett av Micael Frisks favoritträslag. Dessa träd har växt på Ruda gård utanför Högsby. FOTO: Fredrik Loberg

  Skogens Mångbruk

  Finansiärer är EU:s strukturfonder samt regionerna Kronoberg, Jönköping, Kalmar län och Gotland. Projektet ska organisera mångbrukare med skogen som bas och utveckla arbetet med kompetensutveckling och innovation inom träförädling, naturturism, jakt/fiske och skogens mat.

  40 mångbruksgårdar ska utses, för att skapa regionala och lokala nätverk av mångbrukare.

  Ett konvent med föreläsare, workshops och paneldebatter planeras i mitten av oktober 2020 någonstans i Småland.

  En av målsättningarna med projektet är att skapa en nationell branschorganisation.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen