Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 januari

  Norrskog: Vår skog har klarat sig bra i stormen

  Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig för strömavbrott. Bussar och tåg ställs in, och på vissa håll håller skolor stängt - men skogen verkar ha klarat stormen Jan bra.

   En fotgängare i i Hemavan. Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig för strömavbrott. Bussar och tåg ställs in, och på vissa håll håller skolor stängt när stormen Jan drar in över landet.
  En fotgängare i i Hemavan. Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig för strömavbrott. Bussar och tåg ställs in, och på vissa håll håller skolor stängt när stormen Jan drar in över landet. FOTO: Jonas Berglund/TT

  Vid lunchtid stängdes Högakustenbron norr om Härnösand av för trafik på grund av de kraftiga vindarna, meddelar Trafikverket.

  Länsstyrelsen i Västerbotten har uppmanat invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan. Man bör också vara beredd på strömavbrott, tappa upp dricksvatten, samt köpa värmeljus och batterier.

  – I grunden handlar det om att se över sin beredskap hemma. Har man hällt upp vatten, och klarar man värmen om strömmen går? Man ska se till att man kan ta till sig information och kunna lyssna på radio, säger Tobias Vintheimer, beredskapstjänsteman på länsstyrelsen i Västerbotten, till TT.

  Luttrade

  Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap i Vilhelmina, Dorotea och Åsele, berättar att invånarna är vana vid att hantera den här typen av väder.

  – Får man bara varningarna i tid så kan folk förbereda sig, säger han, och tillägger att det än så länge inte rapporterats några större incidenter:

  – Just nu sitter vi ganska lugnt i båten. Det ligger säkert något träd över vägen, men folk här uppe ställde in sina motorsågar bak i bilen redan i onsdags.

  Skogen har klarat sig bra

  Under fredagseftermiddagen hade Norrskog – vars medlemmar äger en miljon hektar skogsmark i Jämtland, Medelpad, Ångermanland och Södra Lappland – inga uppgifter om större stormfällningar.

  – Enligt de uppgifter som jag har fått in har vår skog klarat sig bra i stormen. I regel brukar elbolagens kartor över elavbrott vara en god indikation över var det har fallit träd – och just nu ser det ut som att det bara är några enstaka mindre elavbrott i våra områden, säger Rolf Edström, kommunikationschef på Norrskog.

  Att skogen i norrlandslänen har klarat sig bättre i stormen Jan än vad Roslagsskogen gjorde under stormen Alfrida tror han delvis beror på tjälläget.

  – Nu vet jag inte exakt hur det såg ut där nere, men i våra områden har jag hört flera som har sagt att de är glada att det är så pass bra tjälning i marken när en sådan här storm drar in, säger Rolf Edström.

  Vindar på 49,7 meter per sekund

  SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen samt södra och norra Lapplandsfjällen. Stormvarning innebär medelvind på minst 25 meter per sekund, och vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Under gårdagskvällen uppmättes vindar på hela 49,7 meter per sekund i Stekenjokk i nordligaste Jämtland.

  – Det blåser rejält sedan i torsdags kväll, och vid en fjällstation har det nått orkanstyrka, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI, till TT.

  De hårda vindarna väntas fortsätta hela dagen men avta framåt kvällen. Efter hand kommer vindbandet flyttas österut och beröra Norrlands inland och kustland, där det råder varning för mycket hårda vindbyar. Under helgen väntas vindarna dock lugna ned sig.

  Undvik att vistas i fjällen

  – Men det kan fortsätta blåsa i norra Lapplandsfjällen även under lördagen, där det dröjer kvar som längst.

  Malva Lindborg uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterad och följa information från länsstyrelsernas och kommunernas hemsidor

  – Det är risk för skador på byggnader och skog och störningar i elförsörjning och trafik. Och det kan till och med vara farligt att vistas på fjällen i de här vindstyrkorna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen