Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 januari

  ”Skogen räcker inte till allt – regeringen måste bestämma sig”

  Svensk skog måste få brukas. Det anser Skogsindustriernas nya vd Viveka Beckeman.

  – Vi klarar att kombinera produktion med biologisk mångfald, säger hon.

   Skogen räcker inte till allt och regeringen måste prioritera, anser Viveka Beckeman.
  Skogen räcker inte till allt och regeringen måste prioritera, anser Viveka Beckeman. FOTO: Björn Leijon//Skogsindustrierna

  Viveka Beckeman tillträdde som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna i september, men har jobbat för skogen sedan 2012 då hon började som jurist på statliga skogsbolaget Sveaskog.

  Hon uppskattar att jobba i skogsbranschen, eftersom den betyder mycket för välfärden och klimatet och för att den rymmer många entusiastiska människor.

  – Skog är deras största hobby och de brinner för det. Det är alltid av godo med engagerade människor för då gör man ett bättre jobb.

  Pröva allemansrätten

  På Sveaskog drev hon ett uppmärksammat fall där bolaget stämde fyra biltestföretag för att de inte ville betala för att de körde på isen på Sveaskogägda sjöar i Arjeplog i Norrbotten. Biltestföretagen hänvisade till allemansrätten.

  Fallet kom aldrig upp i tingsrätten, i stället träffades en överenskommelse. Viveka Beckeman konstaterar att den blev bra, men att det hade varit intressant att pröva allemansrätten rättsligt.

  På Sveaskog var hennes fokus skogsbrukandet och dess förutsättningar. Som vd för Skogsindustrierna har hon ett bredare uppdrag. Bland medlemsföretagen finns skogsägarföreningar, sågverk, massa- och pappersbruk, biobränsleproducenter och tillverkare av byggkomponenter. Ibland är deras intressen motstridiga.

  – De frågor där det finns klara intressemotsättningar driver vi inte. Men det finns tillräckligt många där vi är överens. Och där är det viktigt att vi är spetsiga och tydliga.

  Klimatvänligt

  Ett av de viktiga områdena att uppmärksamma – och försöka förändra – är synen på produkter från skogen. I Sverige har konsumenter och politiker generellt en positiv syn på att träd används till olika produkter. Men inom EU ses skogen främst som en kolsänka. Det gör att produkterna från skogen blir styvmoderligt behandlade i förhållande till plastprodukter.

  Viveka Beckeman tycker att produkter av trä eller cellulosa borde ses som mer klimatvänliga, men det är inte självklart för alla inom EU.

  Inom själva skogsbranschen finns också områden som borde bli annorlunda. Viveka Beckeman konstaterar att branschen är mansdominerad och det är en av Skogsindustriernas uppgifter att arbeta för förändring.

  – Vi vill lyfta fram den bredd som faktiskt finns. Att stora företag som Stora Enso och Södra nu fått kvinnliga vd:ar har betydelse. De är viktiga förebilder, och förebilder är något man kan bygga på.

  Bestämma sig

  De senaste åren har skogen seglat upp som ett hett diskussionsämne. Många gör anspråk på skogen, och vad de vill använda den till är väldigt skiftande.

  Viveka Beckeman tycker att det är bra att skogen är i fokus, men det är bekymmersamt att alltfler svenskar saknar koppling till skogen och inte vet hur skogsbruk fungerar.

  Hon konstaterar att skogen inte räcker till allt, och hon önskar att regeringen ska ta ansvaret för att prioritera.

  – De måste bestämma sig.

  Vad önskar du dig i julklapp från politiskt håll?

  – Att vi i Sverige börjar rapportera skog undantagen från brukande som de flesta andra länder inom EU, så att vi inte behöver sätta av mer produktiv skog.  

  Viveka Beckeman

  Ålder: 49 år.

  Bor: Stockholm.

  Yrke: Jurist.

  Bakgrund: Tingsnotarie, hovrättsfiskal, advokat och senast chefsjurist på Sveaskog.

  Aktuell: Ny vd på Skogsindustrierna

  Skogsinnehav: ”Tyvärr inget.”

   

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen