Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 februari 2019

  Skogen bra exportaffär ifjol

  Sett till volymen minskade den svenska skogsexporten under fjolåret. Men det gjorde kanske mindre när värdet samtidigt ökade rejält.

   Trots minskad volym ökade värdet på skogsexporten ifjol med drygt 9 procent, till totalt 145 miljarder kronor.
  Bild 1/2 Trots minskad volym ökade värdet på skogsexporten ifjol med drygt 9 procent, till totalt 145 miljarder kronor. FOTO: Ulf Aronsson
   Rekordpriser och gynnsamma valutakurser innebar att Sveriges exportintäkter från pappersmassa ökade med 29 procent i fjol.
  Bild 2/2 Rekordpriser och gynnsamma valutakurser innebar att Sveriges exportintäkter från pappersmassa ökade med 29 procent i fjol. FOTO: Henrik Björnsson

  Under fjolåret minskade Sveriges export av skogsvaror med 4 procent i volym jämfört med 2017. Det framgår av statistik från SCB. Allra mest minskade exporten av trävaror, som gick ned med 6 procent, och av papper, ned 5 procent. Exporten av pappersmassa ökade däremot med 1,6 procent.

  Massan drar upp

  Men höga priser och gynnsamma valutakurser gjorde ändå att värdet på exporten i stället ökade med drygt 9 procent, till totalt 145 miljarder kronor. Papper stod för knappt 60 procent av exportvärdet, trävaror för drygt 20 procent och massa för knappt 20 procent.

  Framför allt var det pappersmassa som stod för värdeökningen. Under 2018 ökade värdet på massaexporten med hela 29 procent, medan det för trävaror och papper ökade med 7 respektive 6 procent.

  Ökad möbelimport

  Exporten av möbler, som ofta innehåller en stor andel trä, ökade också med 4 procent i värde till 18,7 miljarder kronor. Trots det blev handelsnettot för möbler ändå negativt eftersom importen samtidigt ökade med 8 procent, till ett värde på knappt 24 miljarder kronor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen