Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 april

  Lång väg kvar för Preem

  Produktionen i Gävle räcker inte på långa vägar för att oljebolaget Preem ska nå sina miljömål till 2030.

   Preem har som mål att bli världens första klimatneutrala petroleum- och biodrivmedelsföretag, med nettonollutsläpp sett till hela värdekedjan innan år 2045. Till 2030 är målet att producera 5 miljoner kubikmeter biodrivmedel på sina anläggningar i Lysekil (bilden) och Göteborg.
  Preem har som mål att bli världens första klimatneutrala petroleum- och biodrivmedelsföretag, med nettonollutsläpp sett till hela värdekedjan innan år 2045. Till 2030 är målet att producera 5 miljoner kubikmeter biodrivmedel på sina anläggningar i Lysekil (bilden) och Göteborg. FOTO: Preem

  Preem har siktat in sig på att 2030 producera 5 miljoner kubikmeter biodrivmedel på sina anläggningar i Lysekil och Göteborg. En nivå långt ifrån de 210 000 kubikmeter som producerades 2018.

  För att nå målet behövs betydligt fler pyrolysanläggningar. Dessutom måste dagens produktion av olja från slaktavfall i raffinaderiet i Lysekil växlas upp.

  – I dag importerar vi slaktavfall från Holland, men de nivåerna måste upp betydligt, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

  Kan det bli aktuellt med svenskt slaktavfall?

  – Det får det gärna bli.

  Allt biobränsle Preem producerar ska blandas in i fossila bränslen för att klara reduktionsmålen, som säger att transportsektorns utsläpp av fossil koldioxid ska minska med 70 procent till 2030 utifrån 2010 års nivå. Därför berörs bolaget inte av om det blir något fortsatt skatteundantag för ren HVO eller RME eller inte.

  – Men tydligare besked vad som gäller för reduktionsplikten vore lovvärt och bra, säger Dani Backteg. Fortfarande har vi inte fått veta vilka nivåer som gäller för 2021. Det är bra om regeringen tydligt säger vad som gäller – då kan vi agera utifrån det.

  Relaterade artiklar

  Till toppen