Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 januari 2019

  Skog- och miljöfokus välkomnas efter regeringsförklaringen

  Regeringsförklaringens fokus på lantbruks- och miljöfrågor välkomnas av representanter för både lantbruks- och miljöorganisationer.

   Åsa Odell, vice ordförande i LRF, David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen och Karin Perers, ordförande Mellanskog,
  Åsa Odell, vice ordförande i LRF, David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen och Karin Perers, ordförande Mellanskog,

  Statsminister Stefan Löfven ägnade en hel del tid åt skogspolitiken i sitt tal i riksdagen på måndagsförmiddagen.

  – Under den tid jag har varit engagerad så har det inte varit så mycket skog i en regeringsförklaring, så det är väldigt positivt för skogsägare i familjeskogsbruket, säger Karin Perers, ordförande i Mellanskog, som bland annat gladde sig åt markeringarna om att den privata äganderätten ska värnas och byggande i trä gynnas.

  Åsa Odell, vice ordförande i LRF, konstaterar att hon kände igen mycket från överenskommelsen på 73 punkter mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

  – Det är väldigt mycket som berör jord- och skogsbruket bland de punkterna, och de var också med i regeringsförklaringen vilket ju är jätteviktigt för trovärdigheten i den här överenskommelsen.

  Okänd landsbygdsminister

  David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen, hörde också många ekon från överenskommelsen, och för honom lät det lovande att Stefan Löfven ägnade så mycket utrymme åt miljö- och klimatfrågor.

  – Det är positivt att det går att komma så pass långt i förhandlingar i riksdagen och hitta en majoritet för en klimat- och miljöpolitik som ändå tar stora kliv framåt, säger han.

  Liksom andra ATL talat med efter regeringsförklaringen känner David Kihlberg inte den nya landsbygdsministern, Jennie Nilsson (S), närmare. Karin Perers noterar att det nya statsrådet, som inte ägnat sig åt renodlade lantbruksfrågor i riksdagen, kommer från Hylte i det trädtäta gränslandet mellan Halland och Småland.

  – Hon är ju uppvuxen på en ort där en skogligt baserad industri är väldigt avgörande, så förhoppningen är att hon har insikt om skogens stora betydelse för framtidsbygget.

  Utan tidigare jordbrukspolitisk erfarenhet – vilket i och för sig inte är ovanligt för svenska ministrar med lantbruksportföljen – kan det bli en brant inlärningskurva när det är dags att göra den första resan till Bryssel. För Åsa Odell är det dock inte att vara flytande i EU:s gemensamma jordbrukspolitik som är den viktigaste egenskapen för en ny landsbygdsminister.

  – När man blir minister handlar mycket om vilken grundinställning man har till sitt uppdrag och vad man vill med det. Det finns ju otroligt duktiga medarbetare som kan hjälpa henne.

  Flera statsråd med miljöpolitisk erfarenhet

  Karin Perers hoppas på att Ibrahim Baylan, ny näringsminister, ska kunna göra kopplingar från sina erfarenheter som energiminister på ett sätt som är till nytta för skogsbruket. David Kihlberg är positiv till att det kommer miljöpolitisk erfarenhet till andra ministerposter än de som är närmast förknippade med sådana frågor. Både Anders Ygeman (S), ny energi- och digitaliseringsminister, och Matilda Ernkrans (S) ny minister för högre utbildning och forskning, har varit ordförande i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott.

  – Hållbarhet och miljö är viktigt även i utbildningsfrågor, och Ygeman har ju också lång erfarenhet av miljöpolitik så det ska bli intressant att se, säger David Kihlberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen