Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 november 2017

  Skog för mångmiljonbelopp till salu

  Ett aktiebolag med sju skogsfastigheter i Skåne, Blekinge och Halland på sammanlagt 672 hektar ligger till försäljning. Prisidé 75 miljoner kronor.

   Priset på 75 miljoner kronor utgår från värderingen av respektive fastighet samt sedan ett påslag på 10-15 procent på grund av aktiebolagsstrukturen.
  Priset på 75 miljoner kronor utgår från värderingen av respektive fastighet samt sedan ett påslag på 10-15 procent på grund av aktiebolagsstrukturen. FOTO: ANDERS ANDERSSON

  Det är mycket som är unikt med den försäljning av skogsmark i södra Sverige som nyligen inletts. Det är delar av tidigare kraftbolaget Sydkrafts gamla skogsfastigheter som förpackats i ett aktiebolag, Sjöbygden Skog AB, av nuvarande ägaren Eon. Det nybildade dotterbolagets enda syfte har varit att äga och förvalta skogen och säljs nu på ett bräde.

  Den som köper aktierna i Sjöbygdens Skog AB köper också skogen. Det öppnar både för privatpersoner och företag att förvärva fastigheterna.

  Marken har en gång i tiden ägts i syfte att driva vattenkraft och här finns gamla ställverk i anslutning till åar och avrinningsområden. I övrigt saknar fastigheterna helt bebyggelse.

  Det är frågan om sju fastigheter spridda över västra Blekinge, norra Skåne och södra Halland. Den största ligger i Kristianstadstrakten och är på 254 hektar och taxerades 2014 till 22 miljoner kronor.

  Snart mogen

  – Det är inte ofta så här stora markområden kommer ut till försäljning i södra Sverige. Ofta görs affärer med bolagsskog också upp utanför marknaden där aktörer till exempel byter fastigheter med varandra, säger Felix Lindström, fastighetsmäklare på LRF Konsult i Kristianstad.

  Av de 672 hektar mark som nu säljs är 614 produktiv skogsmark med virkesförråd på 117 000 skogskubikmeter vilket är över genomsnittet i området. Boniteten ligger på 8,8. Tillväxten beräknas till uppåt 6 000 kubik per år. Beståndet består till 60 procent gran och 25 procent löv. Här finns också en del tall, bok, och ek. Enligt skogsbruksplanen är stora delar av skogen avverkningsmogen inom 10-20 år.

  Fastigheterna beskrivs som välskötta med fina ungskogsområden, välväxande gallringar och ett flertal föryngringsavverkningar. Samtliga sju fastigheter har bra tillgänglighet med starka vägar för tillsyn och skogstransporter.

  Försäkringsbolag

  Priset på 75 miljoner kronor baseras på värderingen av respektive fastighet och har sedan ett påslag på 10-15 procent på grund av aktiebolagsstrukturen.

  – Upplägget möjliggör för andra aktiebolag att köpa fastigheterna som ett dotterbolag. Jord och skog har varit en säker placering. Och jag kan tänka mig att till exempel ett försäkringsbolag skulle kunna vara intresserade av en långsiktig placering, säger Felix Lindström.

  Sista anbudsdag är den 20 november.

  PREMIUM: Snart kan skogsägare fota skog med drönareLÄS OCKSÅ: Extremt regnig höst försvårar avverkningenTEXT & TV: Årsringsfoto ger effekt i hela kedjanLÄS OCKSÅ: Milamässan återuppstårLÄS OCKSÅ: Douglas om fastighetsköpet

  Relaterade artiklar

  Till toppen