Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 oktober 2017

  Skog besöker Norras skog

  Norra Skogsägarna bjöd in miljöminister Karolina Skog på skogsexkursion för att visa att skyddet av skog skadar den frivilliga naturvården. Nu har hon tackat ja.

  Det var i samband med föreningsstämman i våras som Norra Skogsägarna i ett stämmouttalande bjöd in Karolina Skog på en personlig skogsexkursion.

   Miljöminister Karolina Skog tackar ja till inbjudan om skogsexkursion hos Norra Skogsägarna.
  Miljöminister Karolina Skog tackar ja till inbjudan om skogsexkursion hos Norra Skogsägarna. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Nu har miljöministern tackat ja, berättar Pär Lärkeryd, vd för Norra Skogsägarna.

  – Ja det stämmer, hon kommer hit till Långträsk utanför Piteå på förmiddagen den 25 oktober då vi kommer att vara på vår ordförande Torgny Hardselius fastighet.

  Klimatfrågan

  En sak Norra Skogsägarna vill ta upp är skogens roll i klimatfrågan. Klimatförändringen är ett avsevärt större hot mot den biologiska mångfalden än nuvarande skogsbruk, anser Pär Lärkeryd.

  – Därför är det viktigt att bruka skogen, ha bra tillväxt och använda skogen för att ersätta fossila produkter, säger han.

  – Sen kommer Torgny visa hur han rent praktiskt sköter sin skog med frivilliga avsättningar, hur han tar hänsyn till skogsvårdslagens jämställda mål med miljö och produktion och att staten inte behöver ha sina fingrar i syltburken för att de målen ska uppnås.

   – Staten behöver inte ha sina fingrar i syltburken för att de jämställda målen med miljö och produktion ska uppnås, säger Pär Lärkeryd, Norra Skogsägarnas vd.
  – Staten behöver inte ha sina fingrar i syltburken för att de jämställda målen med miljö och produktion ska uppnås, säger Pär Lärkeryd, Norra Skogsägarnas vd. FOTO: Norra Skogsägarna

  Upp-och-ned

  I sitt stämmouttalande var Norra Skogsägarna kritiska till vad de kallar ”upp-och-nedvänd naturvårdspolitik”:

  ”Skogsägare som varit duktiga på att skapa höga naturvärden blir de som får stå vid skampålen när myndigheter med ett pennstreck och utan dialog gör inskränkningar på deras brukningsrätt av skogen. Genom att staten allt mindre respekterar den grundlagsskyddade äganderätt vi enskilda skogsägare haft i generationer styr vi nu med full kraft mot ett system som avskräcker från naturvård istället för att uppmuntra till att fortsätta bygga höga naturvärden.”

  Lavskrikor

  – Dagen avslutas sen med en diskussion kring frågor som är upp på bordet just nu: Lavskrikor, utredning av skogsvårdslagstiftningen och ersättningsmöjligheter för fjällnära skog, säger Pär Lärkeryd.

  LÄS MER: Norra vill lära minister om mångfaldLÄS OCKSÅ: Skogsägare rasar mot regeringens förslagPREMIUM: Ingen avverkningsrusch i pausområdet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen