Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 maj 2019

  Skiftbyte efter fullgjort uppdrag

  UPPSALA

  De senaste åren har både Mellanskog och delägda Setra lyckats vända ekonomin. Efter väl utförda uppdrag lämnar bägge VD-arna nu plats för nya.

   Går. Efter att i åtta år ha lett, och vänt, Mellanskog slutar Sture Karlsson som inom kort som VD.
  Går. Efter att i åtta år ha lett, och vänt, Mellanskog slutar Sture Karlsson som inom kort som VD. FOTO: Ulf Aronsson

  – Äntligen!

  Det utbrast ordförande Karin Perers i inledningsanförandet vid Mellanskogs stämma i Uppsala. Det hon gladdes åt är att Mellanskog efter att i fjol nått sitt bästa resultat någonsin kan dela ut 33 miljoner kronor till medlemmarna som efterlikvid på levererat virke.

  Första efterlikviden

  – 1985 var det senaste året med efterlikvid, och för Mellanskog i nuvarande form är det första gången. Ekonomin gick över styr på 1990-talet och att föreningen överlevde kan vi tacka alla trogna och hängivna medlemmar för, sa Karin Perers och fortsatte:

  – Vi ska aldrig mer riskera insatskapitalet, nu kan vi i stället bygga ett eget fritt kapital för att en dag kunna kraftsamla.

   Kommer. Ny VD för Mellanskog blir Fredrik Munter, som närmast kommer från en tjänst som chef för Holmen region syd.
  Kommer. Ny VD för Mellanskog blir Fredrik Munter, som närmast kommer från en tjänst som chef för Holmen region syd. FOTO: Ulf Aronsson

  I nuläget uppgår det kapitalet till 161 miljoner kronor, men vilka planer som finns för det framöver gick Karin Perers inte in på.

  VD-byten

  Under de senaste åtta årens ekonomiska vändning för Mellanskog har Sture Karlsson suttit vid rodret som VD, men om en månad lämnar han över den posten till Fredrik Munter.

  Sture Karlsson kunde i sitt sista stämmotal med rättmätig stolthet konstatera att de flesta punkter i uppdraget kunnat prickas av under hans tid som VD.

   Går. Hannele Arvonen slutar som VD för Setra för att gå till samma post hos Sveaskog, som tillsammans med Mellanskog äger Setra.
  Går. Hannele Arvonen slutar som VD för Setra för att gå till samma post hos Sveaskog, som tillsammans med Mellanskog äger Setra. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Förutom att de ekonomiska nyckeltalen gått åt rätt håll har insatskapitalet återställts, verksamheten effektiviserats och föreningen tydliggjort sin roll.

  Dessutom har delägda sågverksföretaget Setra vänts till att leverera vinst under ledning av först Börje Bengtsson (se separat artikel) och därefter nuvarande VD Hannele Arvonens. Även Hannele Arvonen slutar dock inom kort för att i stället bli VD för Setras andra delägare, Sveaskog, men vem som efterträder henne i Setra är ännu inte klart.

   Kommer. Vem som ska leda Setra och den nya satsningen mot byggsektorn efter Hannele Arvonen är ännu inte klart.
  Kommer. Vem som ska leda Setra och den nya satsningen mot byggsektorn efter Hannele Arvonen är ännu inte klart. FOTO: Ulf Aronsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen