Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 februari

  Skärpta åtgärder mot granbarkborre

  Efter de rekordstora angreppen på svenska skogar av granbarkborre förra året skärper nu Skogsstyrelsen åtgärderna mot skadedjuret.

   Granbarkborren orsakade skador på cirka sju miljoner kubikmeter skog 2019. Det är nästan en fördubbling jämfört med året innan.
  Granbarkborren orsakade skador på cirka sju miljoner kubikmeter skog 2019. Det är nästan en fördubbling jämfört med året innan. FOTO: Jessica Gow/TT

  I fjol orsakade granbarkborren skador på cirka sju miljoner kubikmeter skog. Det innebär att insektens framfart förstörde virke för ungefär tre miljarder kronor.

  För att få bukt med problemet utökar nu Skogsstyrelsen bekämpningsområdet i de södra och mellersta delarna av landet. En regel som tillkommer i ett bekämpningsområde är att det bara får lämnas kvar skog som skadats i storm eller av snöbrott motsvarande högst tre skogskubikmeter inom ett hektar.

  Skadade träd är nämligen attraktiva för granbarkborren att föröka sig i.

  Ytterligare fyra län omfattas

  Men även levande granar kan angripas när det finns för många granbarkborrar i förhållande till granens motståndskraft. Därför får Skogsstyrelsen i ett bekämpningsområde även besluta om att stående granar med angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort för att begränsa spridningen.

  Beslutet gäller Stockholms, Uppsala, Västmanlands och Värmlands län, västra och norra delarna av Örebro län samt de två kommunerna Essunga och Grästorp i Västra Götalands län.

  Gäller från 1 april

  ”Att vi utökar bekämpningsområdet visar på allvaret i situationen, men ger oss också ytterligare verktyg att bedriva ett effektivt bekämpningsarbete för att begränsa angreppen”, säger Thomas Mårtensson, projektledare på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

  Det nya bekämpningsområdet gäller från den 1 april i år. Samtidigt tas bekämpningsområdet som omfattat delar av Gävleborg, Jämtland och Västernorrland bort, eftersom problemen inte längre är lika stora där.

  Län och kommuner som berörs

  Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Värmlands, Örebro och Västmanlands län,

  Skåne län: Osby, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstads, Hörby, Höör, Hässleholms, Perstorps, Klippans, Örkelljunga och Ängelholms kommuner,

  Västra Götalands län: Essunga, Grästorps, Vara, Falköpings, Tidaholms, Hjo, Tibro, Skövde, Skara, Lidköping, Götene, Mariestads, Gullspångs, Töreboda och Karlsborgs kommuner.

  Källa: Skogsstyrelsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen