Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 oktober 2019

  Sjunkande priser på timmer och massaved

  Priserna på både sågtimmer och massaved minskade under årets tredje kvartal för första gången sedan 2016 - i synnerhet i landets södra delar.

   För första gången sedan 2016 har priserna minskat under årets tredje kvartal. Arkivbild.
  För första gången sedan 2016 har priserna minskat under årets tredje kvartal. Arkivbild. FOTO: Kjell-Arne Larsson/TT

  Priserna minskade med 5,5 procent för sågtimmer och med 4,7 procent för massaved jämfört med andra kvartalet 2019, enligt Skogsstyrelsens statistik.

  ”Vi såg indikationen under föregående kvartal men nu ser vi en bredare och tydligare trend att priserna överlag är på väg ned och särskilt syns detta i södra delarna”, kommenterar Sebastian Constantino, statistiker på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  Massavedspriset har under årets två första kvartal varit oförändrat eller svagt ökat, uppger Skogsstyrelsen, men vänder nu alltså nedåt. Minskningen är kraftigast i region Mellan med 6,7 procent, medan det i region Syd minskar med 2,6 procent. I region Nord ökar priset i stället med 2,6 procent.

  Jämfört med det tredje kvartalet i fjol har massavedspriserna däremot stigit något, närmare bestämt med 2,4 procent. Sågtimmerpriserna har i genomsnitt sjunkit med 7,4 procent i jämfört med tredje kvartalet 2018.

  Relaterade artiklar

  Till toppen