Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 januari

  Sjukdomsövervakningen av vilda djur avbryts

  Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) avbryter den pågående övervakningen av sjukdomar bland vilda djur. Finansiering av uppdraget finns inte med i övergångsregeringens nya regleringsbrev.

   SVA-personal tar hand om insända rävar.
  SVA-personal tar hand om insända rävar. FOTO: Erik Ågren/SVA

  Beskedet kommer som en överraskning för myndigheten.

  ”Vi har inte fått information om detta tidigare, men nu för vi en nära dialog med Näringsdepartementet, berörda myndigheter och andra samarbetspartners. Viltövervakningen är en viktig del av sjukdomsövervakningen som vi i nuläget inte kan genomföra. Vi har även internationella åtaganden som vi nu inte heller kan utföra. Vi hoppas att detta får en skyndsam lösning”, säger Jens Mattsson, generaldirektör vid SVA i ett pressmeddelande.

  Pågått sedan 40-talet

  Den nationella viltövervakningen har pågått sedan 1940-talet i Sverige. För 2018 fick SVA fyra miljoner kronor för att genomföra uppdraget. Nu avbryts alla projekt utom de som har annan finansiering. SVA kommer därför inte längre att ta prover eller genomföra analyser på vilda djur, vilket försvårar övervakningen av sjukdomar som afrikansk svinpest och duvpest.

  ”Nu tappar vi också kontakten med vårt viktiga nätverk med jägare och allmänheten som skickar in prover och djurkroppar till myndigheten för analys, vilket är grunden för SVA:s viltövervakning. Det är historiskt att vi nu måste ta en paus i detta arbete”, säger Erik Ågren, veterinär och chef för SVA:s viltsektion.

  Läs också: Näringsdepartementet dementerar: Övervakningen ska fortsättaProva Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

  SE MER: ATL TV var med i SVA:s labb när skabbiga vargar undersöktes efter licensjakten 2018:

  Relaterade artiklar

  Till toppen