Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 juli 2018

  Fler av Sjöfartverkets helikoptrar kan få krok

  Sjöfartsverkets helikoptrar saknar i dag krok för vattentank så de kan släcka bränder. Nu öppnar verket för att fler helikoptrar kan rustas upp och få krok.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Sedan försvarsbeslutet 2004 har Sjöfartsverket inte längre brandbekämpning som ett av sina ansvarsområden, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Därför valde Sjöfartsverket att inte förse alla sina helikoptrar med krokar för vattentankar. De valde även att inte utbilda all sin helikopter personal i brandbekämpning.

  Krokarna på helikoptrarna har lyfts fram som ett alternativ mot att Sverige skaffar egna brandflyg och nu ser Sjöfartsverket över möjligheten att rusta upp helikoptrarna och utbilda personal. Samtidigt understryker Sjöfartsverket att om det skulle hända måste deras uppdrag utvidgas och att mer pengar måste ges till verket.

  ”Vi har ju talat om att möjligheten finns att montera krokar under helikoptrarna vilket de är förberedda för. Men det är ju någonting som skulle betyda en utvidgning av vårt uppdrag”, säger Mattias Hyllert, direktör för Sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket till Ekot.

  LÄS OCKSÅ: Anses för dyrt med egna brandflygplanLÄS OCKSÅ: Black Hawks tar över vattenbombning

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen