Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juni 2018

  ”Efterfrågan på simulatorer ökar”

  Oryx Simulations gör simulatorer för kundföretag inom skogs- och entreprenadbranschen. Behovet av träningssimulatorer för tunga maskiner ser bara ut att öka.

  Det Umeåbaserade företaget Oryx Simulations är leverantör av Komatsu Forests träningssimulatorer för skogsmaskiner och är en av de främsta aktörerna både på den svenska och på den globala simulatormarknaden.

  – Inom skogsmaskinbranschen är vi leverantör av träningssimulatorer till Komatsu Forest, LogMax och Vimek. Skogsmaskinbranschen är viktig för oss, då det var här allt började i slutet av 1990-talet, säger Anders Hedvall, som är keyaccount manager på Oryx Simulations.

  Nyligen uppköpt

  Företaget startade som en avknoppning från Umeå universitet när dåvarande bolaget Partek Forest, som i dag är Komatsu Forest och en del av Komatsukoncernen, såg ett behov av en träningssimulator för skördare. Komatsu Forest har sedan dess varit delägare, fram till den 10 april 2018 då bolaget köpte upp Oryx Simulations.

  – Genom åren har Oryx simuleringsteknik attraherat maskintillverkare i andra branscher där tyngre arbetsfordon är vanligt. I dag är schaktmaskin- och entreprenadbranschen störst för oss, i skogsbranschen ser vi en uppåtgående trend och branschen är just nu näst störst för oss. Även gruvindustrin har under åren varit viktig för Oryx Simulations utveckling, säger Anders Hedvall.

   Oryx Simulations gör träningssimulatorer till Komatsu Forest. Här kör en av Komatsu Forests anställda simulator med VR-glasögon.
  Oryx Simulations gör träningssimulatorer till Komatsu Forest. Här kör en av Komatsu Forests anställda simulator med VR-glasögon. FOTO: Komatsu Forest

  Bland Oryx Simulations främsta kunder finns förutom Komats Forest även Volvo CE, ABB och Epiroc. Oryx Simulations har cirka 25 anställda och omsättningen har de senaste åren legat på mellan 35 och 40 miljoner kronor med en positiv resultattrend.

  – Just nu ser framtiden ljus ut. Efterfrågan ökar och vi har en stark ägare i Komatsu Forest. Oryx kommer att fortsätta som ett oberoende företag och arbeta vidare med befintliga och nya kunder. I skogsmaskinbranschen tror jag att det finns en stor utvecklingspotential, Komatsu Forests simulatorer är väletablerade på marknaden samtidigt som LogMax och Vimeks simulatorer precis har börjat sin etablering på marknaden, säger Anders Hedvall.

  Hårdare miljökrav

  Ett skäl till att användningen av simulatorer för att utbilda förare till tunga maskiner har ökat är de hårdare kraven på att minska koldioxidutsläppen.

  – Simulatorn har blivit attraktiv för att förarna kan snabbt öka sina maskintimmar samtidigt som företagen eller skolorna minskar sina växtgasutsläpp. Företagen och skolorna behöver inte längre ha tillgång till en riktig maskin eller mark där förarna kan öva. De behöver inte heller transportera ut maskinen till övningsområdet utan förarna kan använda simulator i klassrumsmiljö och de kan snabbt komma i gång på egen hand och öva utan lärare, säger Anders Hedvall.

   Komatsu Forests träningssimulator KF500.
  Komatsu Forests träningssimulator KF500. FOTO: Komatsu Forest

  Han nämner närheten till den forskning som bedrivs på Umeå universitet som ett av skälen till Oryx Simulations framgångar. Företaget rekryterar också många systemutvecklare som har utbildats på universitetet.

  – Vår fysiksimulering utvecklas av Algoryx Simulation AB och bygger på den senaste forskningen från Umeå universitet. Vår fysiksimulering gör det möjligt att i realtid samtidigt simulera flera maskiner och maskinernas arbetsområde med full dynamik. I praktiken innebär detta att den simulerade maskinen och dess arbetsmiljö har precis samma egenskaper och beter sig precis som i verkligheten. Det har gett oss ett försprång, säger Anders Hedvall.

  En av företagets rivaler är Tenstar Simulation.

  – De har tagit en större marknadsandel på simulatorer för lantbruksmaskiner. Vi har inga produkter i den kategorin och vi kommer nog inte att gå in där. Men vi ser att det är en marknad som börjar växa, säger Anders Hedvall.

  VR-teknik

  Förra året presenterade Komatsu Forest sina senaste simulatorer med tillhörande VR-teknik.

  – Vi har inte sett några trender i försäljningen av antalet Komatsu simulatorer ännu eftersom VR bara har funnits på marknaden i ett knappt halvår. Det vi ser i nuläget är att det finns en efterfrågan från marknaden som redan resulterat i att ett antal Komatsu simulatorer utrustats med VR, säger Anders Hedvall.

  Simulatorer kommer troligen att spela en betydande roll vid digitaliseringen.

  – Något som också är i ropet med den digitala utvecklingen är automatiseringen av arbetsuppgifter. Simuleringstekniken kan få stor betydelse för prototyputveckling och analyser när arbetsprocesser ska automatiseras, säger Anders Hedvall.

  ATL TV: Maskinsimulering på avancerad nivåLÄS OCKSÅ: Skogsjättar vill bredda simulatorkurserLÄS OCKSÅ: Nya utbildningsmöjligheter med VRLÄS OCKSÅ: Bättre arbetsmiljö med VR-teknik

  Till toppen