Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 december 2020

  Silvestica köper Stora Ensos skog i Halland

  Skogsfonden Silvestica Green Forest köper 5 200 hektar skog i Halland av Stora Enso.

   Skogsfonden Silvestica Green Forest köper 5 200 hektar skog i Halland av Stora Enso, men säljer vidare 1 400 till skogsägare i närområdet.
  Skogsfonden Silvestica Green Forest köper 5 200 hektar skog i Halland av Stora Enso, men säljer vidare 1 400 till skogsägare i närområdet. FOTO: Ludvig & Co

  Det var i början på oktober som Stora Enso la ut skogen i Halland till försäljning. Då spekulerades det i ett pris på upp till över 800 miljoner kronor miljoner kronor för hela innehavet på 5 200 hektar. Men enligt ett pressmeddelande från Stora Enso blev slutpriset högre än så, cirka 940 miljoner kronor, motsvarande drygt 180 000 kronor per hektar eller 1 170 kronor per kubikmeter.

  Köpare är alltså skogsfonden Silvestica Green Forest, som ATL redan tidigare nämnt som en tänkbar spekulant. Silvestica köper skog i länderna runt Östersjön och i inköpskassan har de 5 miljarder kronor som kommer från pensionsbolag i Sverige och Norge. Nyligen köpte de också 40 000 hektar skog från Norra Skog och tillsammans med skogen från Stora Enso har Silvestica nu ett innehav på över 110 000 hektar skog fördelat på fem länder.

  Säljer vidare

  Men av de 5 200 hektaren från Stora Enso väljer Silvestica att sälja vidare 1 400 hektar. Det är de minsta fastigheterna i paketet som säljs vidare till skogsägare i närområdet.

  ”Vi är glada att vi på kort tid nu kunnat genomföra ännu ett större förvärv i Sverige. Den skogsmark som förvärvas från Stora Enso är välarronderad och välbestockad med höga boniteter vilket genererar en hög löpande tillväxt. Genom vidareförsäljningen till närliggande skogsägare stärker vi samtidigt det lokala skogsbruket”, säger Karl Danielsson på Silvestica Green Forest i ett pressmeddelande.

  Affären beräknas vara slutförd under det första kvartalet 2021. Förvaltare blir Skogsutveckling Syd (Susab), och fastigheterna ska inkluderas i ProSilvas gruppcertifieringsparaply för FSC- och PEFC-certifiering tillsammans med Silvesticas övriga skogsinnehav i Värmland, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

  Enligt Stora Enso är försäljningen en del av deras optimering av sin skogsmark. Skogen i Halland motsvarar mindre än 0,5 procent av det totala innehavet och ligger långt i från deras övriga skog, vilket begränsar skalfördelarna. Enligt Stora Enso påverkar försäljningen inte heller företagets bruk i närliggande Hylte, eftersom det använder andra virkestillgångar.

  Fakta

  Innehavet Stora Enso säljer omfattar 5 200 hektar skogsmark, varav 4 650 hektar produktiv skog.

  Virkesförrådet är på 801 000 skogskubikmeter, vilket ger ett förråd på 172 kubikmeter per hektar.

  Medelboniteten är 10 kubikmeter per hektar och det årliga uttaget beräknas till 30 000 kubikmeter per år.

  Skogen är fördelad på nio delområden där merparten finns i Hylte kommun, men även i Tönnersjöheden, Halmstad kommun.

  Köpeskilling: 90 miljoner euro, motsvarande cirka 940 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen