Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 februari 2019

  Från familjeägt till tysk investeringsfond

  – De ser att trä ligger i tiden, de har otrolig näsa för utvecklingen.

  Det säger Jon Hansson, VD för Siljan Group, som i fjol fick den tyska investeringsfonden ESSVP som ny ägare.

   De nya tyska ägarna till Siljan Group har lagt förädlingen i malpåse men vill på sikt att företaget ska växa och öka lönsamheten.
  Bild 1/2 De nya tyska ägarna till Siljan Group har lagt förädlingen i malpåse men vill på sikt att företaget ska växa och öka lönsamheten. FOTO: Siljan Group
   Tomas Turpers, Jon Hansson, Tom Wallén.
  Bild 2/2 Tomas Turpers, Jon Hansson, Tom Wallén. FOTO: Siljan Group

  Efter över ett halvt sekel som familjeföretag såldes Siljan Group i fjol våras till den tyska investeringsfonden ESSVP. Bakom försäljningen låg ett generationsskifte i ägarfamiljen.

  – Det fanns även andra intressenter, det har varit en handfull både utländska och svenska uppe och tittat de senaste åren, säger Jon Hansson, VD för Siljan Group.

  – Tyskarna passade oss bra; varumärket lever vidare, vi har samma management och i stor sett samma verksamhet, fortsätter han.

  Ingen nykomling

  ESSVP var inte nykomlingar i svensk skogsindustri. 2014 köpte de Nordic Paper, med tre massa- och pappersbruk i Värmland, men sålde det 2017 vidare till kinesiska Anhui Shanying.

  – Jag tror de intresserar sig för sågverk för att trä ligger i tiden. De har en otrolig näsa för utvecklingen och framtiden. Med bland annat det ökande träbyggandet är det drag i branschen, jämfört med till exempel stål och betong, fortsätter Jon Hansson.

  ESSVP har börjat med att investera 75 miljoner kronor i en ny värmecentral vid sågverket i Mora. Den levererar både fjärrvärme till samhället men har också kapacitet för en produktionsökning vid sågen. Andra investeringsplaner finns, men dem vill Jon Hansson inte gå in på.

  Men det har också blivit neddragningar. I början av januari beslutades att hyvleriet i Mora ska läggas i malpåse, och 20 personer förlorar jobbet.

  – Det har haft låg lönsamhet och vi har förlorat mycket pengar på det, kommenterar Jon Hansson.

  Proffsigt ledarskap

  Men han är ändå mycket positiv till den nya ledningen:

  – De är otroligt proffsiga i sitt ledarskap. Sen ifjol äger de ett sågverk i Tyskland, men har även många andra industrier och kunskaper och kanaler som är värdefulla för oss. Sen är det positivt med nytt blod i branschen. De är väldigt drivna företagare och ser saker med oförstörda ögon, är otroligt kompetenta, bra på att räkna och ställer bra frågor.

  Framöver är det helt klart att ägarna vill att verksamheten ska växa och lönsamheten öka.

  Tror du vi får se fler utlandsägda sågverk i Sverige framöver?

  – Ja, det tror jag säkert. Det är bara att titta på Bergs, Vida och oss. Det kommer fler utländska intressenter och branschen bli mer och mer global.

  Siljan Group

  Verksamhet: Sågverk i Mora och Älvdalen, sammanlagd produktion på 450 000 kubikmeter per år. Råvarubolaget Siljan Skog. Hyvleriet Siljan Wood Products, Mora, läggs i malpåse.

  Omsättning 2017: 1,25 miljarder kronor

  Resultat 2017: 30 miljoner kronor

  Anställda: Drygt 200 personer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen