Sex miljoner plantor i ett och samma växthus
Nu drar högsäsongen för skogsplantering igång. På Trekantens plantskola i Kalmar räknar man med att lämna ut uppåt 16 miljoner plantor i år.
Magnus Asp på Sadesult säteri i Högsby rullar in till utlämningen på Trekantens plantskola med bil och släp och får hjälp med lastningen.
– Det är granplantor. 12 000 hämtar jag idag, säger han.
De flesta plantor som lämnas ut är fortfarande frysta och ska långsamt tina innan de kan planteras. Storleken på beställningarna, som oftast gjorts under hösten och vintern, kan variera väldigt mycket.
– Det är många småkunder som beställt 200, 500 eller 1 000 plantor, ofta självverksamma skogsägare. Sedan har vi entreprenörer som kan komma och hämta 100 000–200 000 plantor under en dag, säger Håkan Lagesson som jobbar med distribution och logistik.
Samtidigt som plantorna till årets plantering lämnas ut pågår för fullt produktionen av kommande årskullar. De senaste åren har sådden till stor del skett i ark med en mindre typ av krukor. Plantorna odlas först upp som mikroplantor, vilket ökar effektiviteten och utnyttjandet av ytorna.
I ett växthus där det tidigare fick plats en miljon plantor ryms det nu hela sex miljoner mikroplantor. När de vuxit i dessa mindre krukor ett tag flyttas de över, transplanteras, till ark med större krukor. Det sker med hjälp av två transplanteringsrobotar som man använt de senaste åren.
Roboten plockar upp plantorna ur mikroarken, håller upp dem mot en blå bakgrund och tar en bild. Blixtsnabbt analyserar en dator om någon av plantorna inte håller måttet.
– Den bedömer hur stor grönytan är och hur stor roten är. Sedan kastar den de som är dåliga och planterar de bra i planteringsarken, säger Håkan Lagesson och visar på en datorskärm hur bedömningen går till.
Mikroplantorna och robotarna är två av utvecklingsprojekten som skett på Trekantens plantskola den senaste tiden. Nyligen har man också bytt ut dieselpannorna som värmer växthusen till miljösmartare pelletspannor.
Invid ett av växthusen pågår ett annat försök som man hämtat inspiration till från Finland. Längst upp i de små krukorna som plantorna står i har man lagt ett lager sågspån.
– Tanken är att det ska kväva ogräset som vi haft problem med vissa år, säger Håkan Lagesson.
Plantskolan brukar ta in extra folk som rensar ogräs, men det är både ett tungt och kostsamt arbete.
– Förra året hade vi 100 man som var inne och rensade ogräs. Det är en stor kostnad givetvis. Funkar det med det här så är det ju kanon.
De flesta plantor som lämnar plantskolan är fortfarande granplantor. Men trenden med ökning för tallen fortsätter.
– Ja, det har varit en ökning av tall under många år, och särskilt de senaste åren sedan 2018 när det var så torrt, säger kundansvarige Gustav Nord.
För Magnus Asp på Sadeshult säteri bär det iväg hemåt efter lastningen. I dag blev det bara granplantor, men han ska också plantera tall och är noga med rätt trädslag på rätt mark.
– Vi har haft en del som varit felplanterat som vi fått hugga bort på grund av barkborren.
Märker du om medvetenheten bland skogsägare blivit större?
– Ja, det tycker jag. Många har tänkt om.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.