Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 februari

  Setras väg till bättre lönsamhet

  Nu stakar Setra ut planerna för framtiden. Sågverskoncernen koncentrerar verksamheten och satsar på vidareförädling. Målet är bättre lönsamhet och långsiktig konkurrenskraft.

   Hannele Arvonen är VD och koncernchef för Setra.
  Hannele Arvonen är VD och koncernchef för Setra. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Hela 67 procent av Setras omsättning kommer från sågade trävaror, som är en enkel produkt, och lönsamheten har det under årens lopp varit lite skralt med. VD Hannele Arvonen är både ödmjuk och klarsynt när hon konstaterar att andra sågverksföretag har kommit längre i utvecklingen.

  – Vi har blivit omsprungna.

  Nu är det hög tid att tänka produktutveckling, att minska exponeringen mot Mellanöstern och Nordafrika och öka möjligheterna att leverera till byggkonstruktioner.

  Setra har i princip inga skulder och kan därför finansiera själv eller låna en hel del pengar för nya investeringar. Gransågverket i Hasselfors i Örebro län får ett nytt justerverk och en integrerad hyvel och limträfabriken i Långshyttan får sällskap av en furukomponentfabrik, vars kunder är fönster- och dörrtillverkare. I Långshyttan har Setra köpt en större industrifastighet och köpet innebär enligt företaget stora möjligheter, där första steget blir komponentfabriken som öppnar för andra furumarknader än Nordafrika och Mellanöstern.

  Investeringsbeslut snart

  Setra ser möjligheter i Skandinavien och övriga Europa för dessa produkter, även om konkurrenterna bland andra heter SCA och Stora Enso.

  – Genom vidareförädling minskar vi exponeringen och vi får valmöjligheter. Byggande ökar och att använda trä i kombination med andra material växer också, säger Hannele Arvonen.

  Med hyvelinvesteringen i Hasselfors öppnar sig möjligheterna att sälja i USA och även till Australien.

  Förhoppningar finns även om att investera för att tillverka pyrolysolja, som kan tillsättas i vanlig diesel och på så vis göra den mer biobaserad. Råvaran är sågspån och placeringen är tänkt till Gävle. Setra har fått 117 miljoner kronor från Naturvårdsverkets initiativ Klimatklivet.

  – Vi jobbar stenhårt med underlaget för att kunna fatta investeringsbeslut under första kvartalet 2018.

  2017 var ett väldigt bra år för träindustrin med ökad efterfrågan på i stort sett alla marknader. Setra har dock inte kunnat dra största möjliga nytta av detta och rörelsemarginalen för 2017 blev 3,8 procent.

  – Utifrån det vi har i dag och de möjligheter vi har så måste vi ändå vara rätt så nöjda. Vi har inte kunnat leverera till USA och eftersom vi är så stora i Asien påverkade containerproblematiken oss jättemycket.

  Containerkaos kostade

  Från februari till september ifjol var det containerkaos vilket gjorde att det var svårt att få tag på fraktkapacitet och priserna sköt i höjden. Hannele Arvonen konstaterar att fraktproblemen kostade ”tiotals miljoner” och att importbegränsningarna i Algeriet också Setra mycket.

  Den uttalade målsättningen för Setra är att satsa och ta vara på synergierna i Mellansverige. Att Setras sågverk varit så utspridda beror på att ägarna, Mellanskog och Sveaskog, delvis har skog på olika ställen. Sågverket i Vimmerby är sålt till Bergs Timber, sågverket i Kalix är till salu men sågverket i Malå finns kvar.

  Kommer Setra att bli ännu mer konsoliderat?

  – Jag utesluter inte någonting. Man måste hela tiden tänka på vad som är bäst för Setra.

  Hur ser 2018 ut för sågverksindustrin?

  – Det finns efterfrågan och det finns inte ett överflöde på trävaror. Alla marknader har tillväxt så det ser bra ut.

  FAKTA…

  Setras huvudägare är Mellanskog och Sveaskog. Koncernen består av åtta sågverk och två enheter med vidareförädling.

  Komponentfabriken i Långshyttan ska producera 45 000 kubikmeter om året, tredje kvartalet i år ska de första leveranserna ske. Förädlingsverksamheten i Långshyttan ska huvudsakligen försörjas av furusågverket i Skinnskatteberg.

  Det nya justerverket och hyvleriet i Hasselfors ska vara klart hösten 2019.

  Setra sågar 900 000 kubikmeter furu och 700 000 kubikmeter gran. Den sågade volymen påverkas inte av satsningarna som nu görs inom koncernen.

  LÄS MER: Setra kämpar med lönsamhetenLÄS MER: Låga rörelsemarginaler oroar i goda tiderLÄS MER: Setra ökar omsättningenLÄS MER: Här satsar Setra 300 miljonerLÄS MER: Förbättrat resultat för Setra trots störningar

  Läs mer om

  Till toppen