Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 juli 2020

  Setra vill öka i Malå

  Setra planerar att söka tillstånd för att öka produktionen vid sitt sågverk i Malå, från dagens 210 000 kubikmeter till 500 000 kubikmeter.

  Så sent som i december i fjol meddelade Setra att de skulle dra ned på produktionen i Malå under 2020, och en fjärdedel av arbetsstyrkan varslades. Men nu blåser nya vindar och företaget har i stället inlett arbetet med att söka tillstånd för att mer än fördubbla produktionen.

  – Malå är en ganska välanvänd anläggning och med kontinuerligt tvåskift var det svårt att hinna med det underhåll som krävs för att få en bra produktivitet. Därför ändrade vi till intermittent tvåskift. Nu har vi fått stabilitet i produktionen och börjat planera för om och hur vi kan utveckla verksamheten, säger Katarina Levin, VD på Setra sedan årsskiftet.

   – Om vi ska öka produktionen krävs investeringar. Ännu är inga beslut fattade men vi ser möjligheter långsiktigt, säger Katarina Levin.
  – Om vi ska öka produktionen krävs investeringar. Ännu är inga beslut fattade men vi ser möjligheter långsiktigt, säger Katarina Levin. FOTO: Setra

  Men hur den utvecklingen kan komma att se ut kan hon ännu inte säga.

  – Det är en ganska långdragen process att få nytt tillstånd, upp till 1,5 år, så vi beslutade oss för att börja i den här änden. Om vi ska öka produktionen krävs investeringar. Ännu är inga beslut fattade men vi ser möjligheter långsiktigt.

  Så sent som i fjol la ni ned Rolfs såg i Kalix, med en produktionskapacitet på 150 000 kubikmeter. Nu undersöker ni möjligheterna att öka med 290 000 kubikmeter i Malå, 30 mil därifrån. Varför är det bättre att ha kapaciteten i Malå?

  – Även Rolfs såg hade en ganska stor underhållsskuld. För att få bra produktionsekonomi krävs fräscha maskiner och för att investera i det behövs en större volym. Ur det perspektivet är det bättre att koncentrera verksamheten till en enhet.

   – Det här är väldigt positivt för Setra Malå, orten och det norrländska skogsbruket, säger Marlene Bergström, platschef Setra Malå, om planerna på att söka tillstånd för att fördubbla produktionen.
  – Det här är väldigt positivt för Setra Malå, orten och det norrländska skogsbruket, säger Marlene Bergström, platschef Setra Malå, om planerna på att söka tillstånd för att fördubbla produktionen. FOTO: Setra

  Första offensiva draget på länge

  Setra utreder även möjligheterna att öka förädlingen av trävaror i Malå, som i dag utgörs av hyvling och impregnering, samt att vidareutveckla biobränslefraktioner.

  En fördubbling av produktionen i Malå skulle bli Setras första mer offensiva drag i norra Norrland på ganska lång tid. Den senaste framstöten var 2006 när de köpte Rolfs såg. Dit flyttades också produktionen från sågverket i Seskarö när verksamheten där las ned 2008. Det följdes i sin tur av en nedläggning av sågverket i Lövholmen, Piteå, 2009.

  Sågverket i Lövholmen köptes dock av Stenvalls som installerade en ny klentimmerlinje, och Stenvalls har också köpt sågverket i Seskarö där planen var att återstarta verksamheten under våren i år.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen