Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 december 2019

  Setra minskar i Malå

  Setra minskar produktionen i Malå. En fjärdedel av arbetsstyrkan varslas.

   "Tufft men nödvändigt", säger Marlene Bergström om produktionsminskningen och varslen vid Malå-sågen.
  "Tufft men nödvändigt", säger Marlene Bergström om produktionsminskningen och varslen vid Malå-sågen. FOTO: Gunnar Andersson

  Setra minskar produktionen vid sin anläggning i Malå under nästa år. Som en följd varslas 23 av knappt 100 medarbetare om uppsägning från och med maj. Marknaden för sågverk och trävaruföretag har varit vikande sen ett år tillbaka, uppger företaget, och neddragningen i Malå är en anpassning till konjunkturläget.

  Tufft men nödvändigt

  – Beslutet om varsel är tufft men nödvändigt att ta i nuvarande situation. Vi har samtidigt ett behov av att skapa förutsättningar för enheten att på sikt återta sin konkurrenskraft, säger Marlene Bergström, platschef Setra Malå, i en kommentar.

  För en knapp månad sedan meddelade Setra också att de ska begränsa produktionen för företaget som helhet mellan jul och trettondagshelgen för att minska varulagren med motsvarande två veckors producerad volym.

  Strukturomvandling i norr

  Sågverket i Malå har en produktion på cirka 220 000 kubikmeter och integrerad förädling, och produktionsminskningen är den senaste i en rad genomförda och aviserade förändringar inom sågverksnäringen i Norrland den senaste tiden.

  I fjol la Martinsons ned sitt sågverk i Hällnäs. Setra har tidigare meddelat att Rolfs såg i Kalix läggs ned till semestern nästa år och då har även Norrskog för avsikt att lägga ned sitt sågverk i Östavall. Tillsammans har dessa tre sågverk en produktion på cirka 350 000 kubikmeter sågad vara.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen