Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 januari

  SCA polisanmäls för miljöbrott

  Länsstyrelsen i Västernorrland har polisanmält SCA Energy i Härnösand för att bolaget inte gjort provtagningar av utsläppen från sin pelletsfabrik.

   Vattnet som lämnar pelletsfabriken i Härnösand har inte granskats på flera år. Arkivbild.
  Vattnet som lämnar pelletsfabriken i Härnösand har inte granskats på flera år. Arkivbild. FOTO: Juliana Yondt/SCA

  Polisanmälan gäller brister i kontrollen av dagvattnet som lämnar pelletsfabriken, rapporterar SVT Västernorrland. Vattnets halt av olja får inte överstiga 5 milligram per liter enligt miljötillståndet, men enligt länsstyrelsen har inte detta kontrollerats från SCA:s sida.

  Enligt länsstyrelsens polisanmälan så har inga provtagningar gjorts vare sig år 2017 eller 2018. Under en tillsyn i november 2019 fick länsstyrelsen beskedet att SCA fortsatt låg efter med provtagningarna, men att man tagit in extern hjälp för att få dem gjorda. Mer information än så ska företaget inte ha gett.

  Länsstyrelsen konstaterar därför att bolaget har brutit mot bestämmelserna och att det inte går att utesluta utsläpp som överskrider gränsvärdet på 5 milligram per liter.

  SCA: ”Vi har gjort fel”

  SCA medger att de gjort fel och menar att man inte lyckats följa de nya miljökrav som infördes 2017.

  – Men kort sagt har vi gjort fel och får ta konsekvenserna av det, säger Björn Lyngfelt, informationsdirektör på SCA, till SVT.

  Nu ska SCA ta fram ett nytt dagvattensystem för pelletsfabriken som enligt bolaget ska minimera risken för liknande misstag i framtiden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen