Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 september 2017

  SCA på egna ben

  SUNDSVALL.

  "Skogen har alltid varit en bra tillgång och jag tror stenhårt på skogen", säger SCA:s vd Ulf Larsson i en intervju med ATL.

   Ulf Larsson är vd för SCA.
  Ulf Larsson är vd för SCA. FOTO: Birgitta Sennerdal

  När SCA blev SCA och Essity, flyttade SCA:s huvudkontor tillbaka till Sundsvall och jag ska träffa vd Ulf Larsson. Listan med frågor är lång.

  Intervjun är inbokad klockan 10. Tre minuter över nio ringer informationschef Björn Lyngfelt.

  – Är du redan i Sundsvall? Kan du komma lite tidigare, Ulf har fått en sak som drar i andra änden, frågar han.

  Alla jag känner som träffat Ulf Larsson har något gott att säga om honom: ”Trevlig.” ”Huvudet på skaft.”

  När jag sätter mig mitt emot honom i SCA:s konferensrum vid halv tio tycker jag att han verkar spänd.

  – Hur mycket tid har du, inleder jag.

  – Ja, jag har en läkartid kvart över tio. Jag har ett öra som tjorvar, säger Ulf Larsson.

  Jag tittar på klockan. Den visar 9.35 och jag börjar svettas.

  – Men jag skulle ju varit här klockan tio. Hur hade ni tänkt lösa det? säger jag.

  – Ja, då hade vi fått avboka läkartiden, säger Björn Lyngfelt som också sitter med vid bordet.

  Inte industriellt byggande

  Det finns mycket jag skulle vilja säga, men jag tittar på Ulf Larsson som är blek och allvarlig och inser att inget av det vore särskilt konstruktivt.

  Istället ger vi oss i kast med frågorna. Till en början är Ulf Larssons svar mest det redan hörda budskapet från skogsindustrin: Ett samhälle som ska ställa om till fossilfritt behöver skogsråvara, och jag tänker att det här var inte mycket att åka från Skåne till Sundsvall för att få höra.

  Så tar vi frågorna kring träbyggande och Ulf Larssons svar blir mer konkreta. Kan vi kan vänta oss en CLT-fabrik i SCA-land?

  – Nej.

  LÄS OCKSÅ: Norske Skogs uppgång och fallLÄS MER: Byggboomen får sågverken att höja priserna

  Industriellt byggande är inte aktuellt.

  Senvuxen fura från SCA-mark passar fönster- och hylltillverkare och därutöver riktar sig SCA till byggvaruhandeln i Skandinavien, Storbritannien och Frankrike.

  – Vi har haft ett väldigt tydligt fokus, säger Ulf Larsson som under många år jobbat inom SCA Timber.

  Bra med egen ”vedbod”

  SCA:s sågverk har en bra lönsamhet jämfört med många konkurrenter, visar en tidigare granskning som ATL gjort. Ulf Larsson säger att förutom en tydlig inriktning på marknadssidan, är förklaringen också att SCA satsat på hög kompetens ute på sågverken samt på färre, mer effektiva och mer välinvesterade sågverk. De senaste fem-tio åren har SCA lagt in cirka 2 miljarder kronor i sågverken.

  LÄS MER: De toppar listan över lönsammaste sågverken

  Råvaran är 70 procent av sågverkens kostnader. Ulf Larsson säger det inte själv, men det är lätt att inse att då är det bra med egen vedbod.

  Bruken står för nästan halva omsättningen i SCA. Ulf Larsson konstaterar att det är mjukpapper som driver efterfrågan på färskfibermassa, men att han tror att på fem till tio års sikt kommer det att finns en ökad efterfrågan från textiltillverkningen. I anslutning till massabruken finns då även en produktion av ”gröna” kemikalier, bland annat flytande biodrivmedel.

  Även för kartong ser det bra ut, och Ulf Larsson tror att på tio års sikt kommer den nedåtgående trenden för tryckpapper att plana ut.

  Efter en nervös blick på klockan – som visar 9.55 – förklarar jag att vi måste hinna prata om skogsägande.

   Östrands massabruk byggs om för 7,8 miljarder kronor.
  Östrands massabruk byggs om för 7,8 miljarder kronor. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Ser allvarligt på hot mot äganderätt

  Det senaste året har skogsägare fått uppleva att Artskyddsförordningen stoppar eller gör inskränkningar i deras brukande. För några veckor sedan fick Skogsstyrelsen extra pengar för att inventera nyckelbiotoper. Dessutom är debatten om skogen intensiv inom EU.

  Skogsindustrin och skogsägarföreningarna kämpar med näbbar och klor för att inte få för många lagar och regler att förhålla sig till, eftersom det minskar deras lönsamhet. Dessutom känner de sig kränkta eftersom att de upplever att de inte anses ha kunskap nog att sköta sin egen skog.

  – Jag ser allvarligt på hotet mot äganderätten, säger Ulf Larsson.

  Ägande- och nyttjanderätten är ett viktigt fundament och borde över huvud taget inte ifrågasättas. Att resten av Europa vill lägga sig i svensk skogsskötsel är också märkligt. En begränsning i avverkningen vore en katastrof.

  Att Ulf Larsson är en fokuserad person har jag börjat inse, men för första gången under intervjun hör jag verkligt engagemang.

  Supertydlig om FSC

  Det hörs också när vi kommer in på ämnet nyckelbiotoper och FSC.

  FSC-certifieringen har skogsbruket själv valt, eftersom marknaden vill ha den.

  – Men vi kan välja bort FSC direkt om det inte finns ett regelverk som vi kan leva med, kommer det snabbt från Ulf Larsson.

  – Börjar det kosta för mycket så måste vi hitta ett annat system. FSC är inte det enda, vi är ju dubbelcertifierade. Vi får väl jobba med PEFC då.

  De få gånger jag haft ont i örat har jag knappt klarat av att prata med någon, än mindre följa en röd tråd i ett samtal. Ulf Larsson är supertydlig – inte minst när det gäller FSC och det har jag aldrig hört någon vara förut.

  Klockan 10.10 skyndar Ulf Larsson iväg till läkarbesöket och jag blir ensam kvar med Björn Lyngfelt och säger att jag inte hann ta bilder. Kan vi möta Ulf Larsson när han kommer tillbaka från sitt läkarbesök?

  Björn Lyngfelt lovar ringa.

   Ett utbyggt vattenreningsverk är en del av satsningen på Östrands massabruk.
  Ett utbyggt vattenreningsverk är en del av satsningen på Östrands massabruk. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Stockholmskontor inte nödvändigt

  Så skjutsar han mig i sin skogsvänliga Subaru Outback ut till Östrands massabruk. På väg dit hinner vi åka förbi både Ortvikens pappersbruk och Tunadals sågverk.

  Vi pratar om flytten av ett börsbolags huvudkontor från Stockholm till Sundsvall.

  – Det första de sa när vi skulle dela upp bolaget var att vi måste skaffa oss ett kontor i Stockholm också så att vi kunde rekrytera kompetent personal. Men det har vi inte gjort, men vi har fått tag på kompetent personal ändå, säger han.

  Björn Lyngfelt är också norrlänning och yvs inte så mycket, men han låter ändå ganska nöjd och jag får bilden av ett bolag som trivs med att stå på egna ben.

  Inte lika tjusigt

  Klockan 13 är vi tillbaka på huvudkontoret. Ulf Larsson kommer ut från sitt rum med en bomullstuss i ena örat.

  – Den kommer inte att synas på fotot, försäkrar jag, när jag tvingar ut honom på terrassen utanför hans kontor. Samtidigt får jag dåligt samvete; tänk om blåsten ger men för livet.

  Men han följer med utan att protestera, kanske eftersom han säger nej till att bli fotograferad inne på sitt kontor. Jag funderar över om anledningen är den uppmärksamhet som SCA fått när det gäller jaktresor och andra extravaganser. Men vi hinner inte diskutera det, för Ulf Larsson måste skynda vidare till nästa inbokning.

   Produktionen av pappersmassa ska öka från dagens 430 000 ton till 900 000 ton vid Östrands massabruk.
  Produktionen av pappersmassa ska öka från dagens 430 000 ton till 900 000 ton vid Östrands massabruk. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Det lilla jag lyckas se av Ulf Larssons kontor är att det är fint, men definitivt inte lika tjusigt som det Holmens koncernchef har på Strandvägen i Stockholm.

  Vill vara röst för alla skogsägare

  SCA vill uppenbarligen lyfta fram bilden av jägmästaranda i Sundsvall som har fullt fokus på skogen och skogsindustrin och som vill vara en viktig röst för alla skogsägare. På väg hem funderar jag över hur genuint det är. Jag drar mig till minnes att Ulf Larsson sa att SCA måste stå upp för ägande- och nyttjanderätten, och för möjligheten att kunna ha en verksamhet uppe i övre Norrlands inland av respekt för alla andra de som bor och vill leva i det området. Tja, han är född och uppvuxen i Vuollerim utanför Jokkmokk, så han vet väl en del om förutsättningarna i Norrlands inland.

  Jag tycker att det ska bli spännande att följa SCA.

  LÄS OCKSÅ: Massaved går som på räls

   Ulf Larsson har jobbat inom SCA sedan 1992.
  Ulf Larsson har jobbat inom SCA sedan 1992. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Fakta

  Ulf Larsson, 55 år

  Jägmästare

  Arbetat inom SCA sedan 1992.

  SCA

  Äger 2 miljoner hektar produktiv skogsmark. Därmed är bolaget näst största skogsägare i Sverige, efter Sveaskog som har 3,1 miljoner hektar produktiv skog. SCA:s industri kan till hälften försörjas av egen skog.

  Omsättning: cirka 16 miljarder kronor på årsbasis

  Skogen står för 23 procent, sågverken för 28 procent, massaproduktion för 11 procent och papperstillverkningen för 38 procent.

  Rörelseresultatet var 949 miljoner kronor första halvåret 2017 och rörelsemarginalen därmed 12 procent.

  Skogsinnehavet ligger från Sundsvall och norrut, där också industrierna ligger.

  SCA har fem sågverk; Bollsta, Munksund, Rundvik, Tunadal och Gällö som ägs tillsammans med Persson Invest.

  SCA har tre pappersbruk; Ortviken, Munksund och Obbola samt ett massabruk i Östrand.

   Utbyggnaden av Östrands massabruk ska stå klart nästa sommar.
  Utbyggnaden av Östrands massabruk ska stå klart nästa sommar. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Citat Ulf Larsson…

  … om SCA:s skogsinnehav:

  ”Skogen och industrin ska sitta ihop.”

  … om satsningen på Östrand:

  ”Vi kommer att kunna försörja Östrand med nästan 100 procent svensk råvara. Det finns ett jättestort intresse från aktörer i närregionen för att leverera till Östrand.”

  … om vindkraften:

  ”Inom en tioårsperiod är det dubbelt så mycket vindkraft på SCA:s marker.”

  … om en vägslitageavgift:

  ”Skogen växer långt från marknaden, och en skatt på avstånd vore som att skjuta sig själv i foten.”

  … om sågverken:

  ”Sågverk som säljer till byggvaruhandeln måste ha lösningar för att hjälpa sina kunders kunder. Kunskap och informationsservice kommer att öka som en del av produktvärdet.”

  … om skogsägarnas lönsamhet:

  ”Jag tror att det kommer att vara ännu lönsammare för jag tror förnuftet segrar. Skogen har alltid varit en bra tillgång och jag tror stenhårt på skogen.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen