Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 augusti 2020

  SCA siktar på ännu mer skog

  Europas största privata skogsägare vill bli ännu större och siktar på att trefaldiga sitt skogsinnehav i Baltikum.

   Med 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige är SCA Europas största privata skogsägare. Nu siktar de på att köpa mer skog i Baltikum.
  Med 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige är SCA Europas största privata skogsägare. Nu siktar de på att köpa mer skog i Baltikum. FOTO: Gunnar Andersson

  Med 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige är SCA Europas största privata skogsägare. Ytan är nästan lika stor som Belgien och utöver det äger företaget också 30 000 hektar skog i Estland och Lettland.

  Ökar till 100 000 hektar

  Men SCA är inte nöjda med det utan vill växa ytterligare som skogsägare. Inom fem år ska SCA ha ökat sitt skogsinnehav i Baltikum till 100 000 hektar, det framkom i samband med SCA:s presskonferens om investeringen i en ny massalinje i Ortviken.

  I Sverige gör de svenska bolagsreglerna det svårt för företaget att förvärva mer skogsmark utan att samtidigt sälja motsvarande areal. Men SCA har sedan tidigare beslutat att öka sina avverkningar i Sverige med 1,1 miljoner kubikmeter per år under den kommande femårsperioden, detta baserat på att förråd och tillväxt visat sig vara större än de tidigare trott.

  Samarbete med St 1

  I planen framåt ingår också att öka produktionen i massabruket i Östrand med upp till 200 000 årston över dagens 900 000 ton, samt att i samarbete med energibolaget St 1 bygga en fabrik för produktion av 100 000 kubikmeter biobränsle per år.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen